Już za na niespełna 2 tygodnie majonez stanie się produktem deficytowym. Będziemy nim wzbogacać niektóre wielkanocne potrawy. Wiele osób ukręci go własnoręcznie. Aczkolwiek sos ten lubi nam czasem zrobić na złość. Nawet gdy się rozwarstwi, można go uratować. Pół łyżeczki 1 składnika naprawi problem.
Majonez to powszechny dodatek do kanapek, sałatek i jajek. Sos jest gładki, kremowy i ma subtelny smak. Powstaje z zaledwie 3 składników – tłuszczu (najczęściej oleju rzepakowego), żółtek i niewielkiej ilości soli.
Majonez zaczyna się warzyć? Tak go ocalisz
Miłośnicy majonezu od długiego czasu dyskutują na temat najlepszej marki sosu, ale ewidentnie to ten domowy zmiata wszelką konkurencję. Wszak majonez domowej roboty często na skłonność do warzenia się i rozchodzi się już na etapie przyrządzania.
Jak przywrócić majonez do życia? Wystarczy 1 trik
Jeśli w trakcie ucierania zobaczysz, że masa stopniowo się rozwarstwia, zacznij szybko działać. W pierwszej kolejności zagotuj wodę i wlej do sosu 1/2 łyżeczki ukropu. Gorący płyn energiczne zintegruje ze sobą rozłączone produkty, a masa po kilku sekundach nabierze gęściejszej struktury. Identyczny trik można zastosować, gdy konsystencja dipu jest zbyt gęsta. Nie należy jednak przesadzać z wrzątkiem, ponieważ majonez wyjdzie za rzadki. Na początek wystarczy dodać tylko odrobinę wody.
Istnieje jeszcze jedna metoda na przywrócenie majonezowi pożądanej faktury. Zwarzony sos należy umieścić w zamrażalniku na około 10 minut, a później ukręcić go raz jeszcze. Mocno „schłodzona” mieszanka powinna ekspresowo nabrać kremowej struktury.
Czytaj też: Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust? Te domowe sposoby warto znać