Jakie odmiany ogórków wyhodować na działce, by uzyskać bogate plony charakteryzujące się wysoką odpornością na choroby i ataki szkodników? Za chwilę się dowiesz. Decydując się na konkretne gatunki, nie będziesz musiał nawet stosować oprysków. A zbiory z pewnością cię usatysfakcjonują. Nie ma nic lepszego nic możliwość zjedzenia zdrowych i dorodnych warzyw z własnej uprawy, a ta jest wyjątkowo prosta. Jakie odmiany ogórków warto w tym roku zasiać? Podpowiadamy.
Największą popularnością cieszą się bez wątpienia ogórki gruntowe. Plony, jakie dają, są mocno zadowalające, a ich uprawa jest banalna i nie wymaga od nas znacznego wysiłku. Ponadto, warzywa są soczyste, chrupiące i bardzo smaczne. Można je kisić i robić z nich wiele innych przetworów w słoikach. Zanim zasiejesz warzywa, dowiedz się, które odmiany są najmniej wrażliwe na choroby.
Zaopatrz się w gatunek ogórka o nazwie Octopus. Wykazuje wysoką odporność genetyczną na wszelakie choroby. Rozwinie się nawet bez stosowania fachowych oprysków. Ma wydatne korzenie, więc poradzi sobie nawet podczas suszy.
Atrybuty te są doceniane przez działkowców, a kolejną zaletą jest wspaniały smak ogórka odmiany Octopus. Jest pyszny na surowo (np. w mizerii), jak i po przetworzeniu (np. zakonserwowany w słoiku).
Jeszcze jeden gatunek ogórka, w który warto się zaopatrzyć to Cezar. Poleca się go zwłaszcza hobbystom. Zazwyczaj choroby omijają ten rodzaj szerokim łukiem, a szkodniki też nie są nim mocno zainteresowane. Zbiory zaczynają się późnym latem, a w wyniku długotrwałego okresu dojrzewania, rośliny nabierają wyrafinowanego smaku.
Jak dbać o ogórki? Pamiętaj o kilku rzeczach
Ogórki idealnie rosną na żyznych ziemiach. Obecne w podłożu substancje pokarmowe to kluczowy element ich wzrostu, dlatego zanim przystąpisz do siewu, przekop grządki i dodaj do świeżej gleby trochę kompostu.
Podczas wysiewania nasion pamiętaj, aby zachować przerwy między nasionami (minimum odstępu to 2 cm). Gdy ogórki wykiełkują, możesz wyrwać słabą siewkę. Dla zwiększenia plonów ponawiaj wysiew co około 14 dni. Nie zapomnij o cyklicznym podlewaniu młodych roślin. Jeśli będą zaniedbane, nie dziw się potem, że są puste w środku. Zresztą smak też będzie na minus.