Na stołach Polaków podczas świąt goszczą różne potrawy. Wśród nich królem jest oczywiście jajko. Nie powinno go zabraknąć na niedzielnym śniadaniu, jak i na obiedzie w Poniedziałek Wielkanocny, np. w żurku. Zazwyczaj serwujemy połówki jajek z majonezem, ale warto w tym roku zdecydować się na bardziej złożony sos – tatarski, który został wzbogacony o musztardę, jogurt, ogórki, pieczarki i przyprawy. Z nim jajka bardziej posmakują rodzinie. Koniecznie wypróbuj ten przepis na świąteczną przystawkę. Jest bardzo łatwy, więc poradzą sobie z nim absolutnie wszyscy.
Ostatni tydzień marca to ostatni moment, aby przygotować się do świąt od strony kulinarnej. Porządki domowe pewnie już zrobione, więc czas zabrać się za gotowanie i pieczenie. Z pewnością podasz swoim domownikom gotowane jajka. Najlepiej zrób do nich wyrazisty sos tatarski, który pasuje do jajek jak ulał.
Sposób przygotowania przystawki jest bardzo prosty i błyskawiczny. Wystarczy ugotować jajka, pokroić i ułożyć na półmisku. Potem zalać je omawianym sosem tatarskim. W jego skład wchodzi majonez, jogurt naturalny, musztarda i kilka innych dodatków. Potrawie warto nadać wiosenny akcent. Posypana z wierzchu świeżym szczypiorkiem będzie prezentować się wspaniale na stole obok sałatek, wędlin czy słodkich mazurków. Jajka w sosie tatarskim to bogatsza odsłona standardowej wielkanocnej przystawki. Zachęcamy do spróbowania.
Jaja w sosie tatarskim na Wielkanoc. Jak je przygotować?
Składniki:
słoik pieczarek marynowanych
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy
szklanka majonezu
5 ogórków konserwowych
pieprz i sól
6 jajek
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Potem je obierz i ostudź. W międzyczasie ogórki i grzyby pokrój w kosteczkę, a po chwili wrzuć do naczynia.
Zrób sos tatarski z jogurtu, majonezu i musztardy. Dopraw pieprzem i solą do smaku, a potem wymieszaj. Przełóż go na szykowny półmisek, rozprowadź na niemal całej jego powierzchni. Umieść jajka pokrojone w ćwiartki lub połówki. Na koniec danie posyp siekanym szczypiorkiem i podawaj.