Co dom to inny przepis na babę wielkanocną i każdy robi ją po swojemu. Wiele osób preferuje ten wypiek z lukrem, a niektórzy wolą wersję oblaną czekoladą lub tylko posypaną cukrem pudrem. We wszystkich osłonach prezentuje się wybornie. W czasie robienia świątecznej słodkości możemy w razie potrzeby wykorzystać tę bombową sztuczkę. Dzięki niej ciasto bez szwanku wyjdzie z formy.
Upieczona babka nie chce wyjść z formy – co robić?
Wielkanoc bez słodkiej i kształtnej babki trudno sobie wyobrazić. Niektórzy co roku męczą się z wyjęciem tego deseru z formy. Często podczas tej czynności delikatne ciasto się kruszy, przez co babka nie wygląda już tak apetycznie, jak na przykład na obrazku. Nawet jeśli ciągłe starania nie przynoszą efektu, to z tym niezawodnym patentem może być inaczej. Kiedyś ochoczo korzystały z niego nasze babcie. Na czym polega?
Starodawny trik polega na zanurzeniu 1/2 formy w chłodnej wodzie. Należy ją tak zostawić na kilkanaście minut. Po tym czasie babka nie będzie już mocno przylegać do blaszki i wyjdzie niej cało. Równie dobrym pomysłem jest posmarowanie formy do pieczenia tłuszczem i posypanie jej bułką tartą. Trzeba to zrobić na samym początku – jeszcze przed pieczeniem deseru.
Wystarczy 1 trik, a babka wielkanocna zachowa świeżość na dłużej
Wypiek warto umieścić w zamykanym pudełeczku na ciasto, a potem włożyć do chłodziarki. Można położyć obok niego cząstkę jabłka, a wtedy ciasto tak prędko nie wyschnie. Ważna jest regularna wymiana owocu na świeży.
Czytaj też: Babka ajerkoniakowa krok po kroku. Najlepszy przepis