Standardowa sałatka jarzynowa ma ostrą konkurencję. Na salony wchodzi różnorodna sałatka, którą każdy zje ze smakiem. A w dodatku do jej przygotowania wcale nie trzeba gotować warzyw, jak ma to miejsce w przypadku kultowej jarzynowej. Z tą sałatką Wielkanoc będzie udana. Sprawdź przepis.
Sałatka jest naprawdę łatwa i ekspresowa w wykonaniu. A do tego niewiarygodnie pyszna i wymiata nawet tradycyjną jarzynową. Postaw ją na wielkanocnym stole, a goście wyczyszczą salaterkę w 5 minut.
Smak to nie jedyny atut tej sałatki. Kolejnym jest krótki czas wykonania, a wiadomo, że wiele osób zwraca na to uwagę tuż przed świętami. Bo trzeba przygotować jeszcze wiele innych pyszności. Ten przepis na wielkanocną przystawkę to duże ułatwienie.
Przepis na sałatkę wielkanocną
Składniki:
5 jajek
1 cebula
180 g szynki konserwowej
5 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
10 g chrzanu
30 g majonezu
sól i czarny pieprz do smaku
szczypior
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo, a potem kroimy je w kosteczkę. Podobnie kroimy ogórki.
Jajka wrzucamy na spód dużego naczynia i kładziemy ogórki. Obieramy cebulę, kroimy, a po chwili dajemy do pozostałych produktów.
Myjemy paprykę, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do naczynia wraz z szynką konserwową pokrojoną w taki sam sposób. Płuczemy szczypiorek i siekamy, a potem przekładamy do naczynia, mieszamy z chrzanem i majonezem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Z wierzchu kładziemy szczypiorek i podajemy sałatkę na stół. Smacznego.