Sałatka ziemniaczana idealnie sprawdzi się na grilla czy ognisko. Czas majówkowy zbliża się do nas wielkimi krokami, dlatego przygotuj się z nami i zapisz najlepsze przepisy, które zachwycą podniebienia gości.
Ta sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka. Składa się z kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchennej szafce. Poznaj przepis na porcje dla 5 osób, warto zrobić ją jednak z podwójnej, ponieważ znika z talerzy w kilka chwil.
Sałatka ziemniaczana do grilla. Przepis
Składniki:
» 1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych
» 200 g boczku wędzonego surowego
» 2 ogórki kiszone
» cebula czerwona
» koperek do smaku
» 300 g jogurtu naturalnego
» 2 ząbki czosnku
» pół łyżeczki soli
» pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie do miękkości, następnie odstaw je do wystudzenia. Pokrój boczek na cienkie paski i podsmażaj na patelni, na średnim ogniu, do chrupkości. Cebulkę posiekaj drobno, a potem pokrój ogórki kiszone w kosteczkę. Do małej miseczki wrzuć jogurt naturalny, sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany koperek, a potem wymieszaj. Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski, łącznie z pokrojonymi ziemniakami w kostkę lub plasterki. Wymieszaj delikatnie i gotowe, smacznego!