Ten odkrywczy przepis polecamy w szczególności wielbicielom nowych smaków. Sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Potrzebujesz jedynie awokado, jajek, boczku i kilku przypraw. Stworzysz z nich nie lada specjał – niby z pospolitych składników, ale w zupełnie nowoczesnym stylu. Danie trafia do piekarnika, a po kilkunastu minutach jest gotowe do podania. Chrupiący wierzch, soczyste wnętrze i kremowa otoczka skradnie serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie zajrzyj do przepisu na jajka z boczkiem zapiekane w połówkach awokado.
Dawniej awokado nie było tak popularne w naszym kraju, jak obecnie. Kupimy je praktycznie w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym lub na targowisku i to w rozsądnej cenie. Owoc ten jest prawdziwą bombą witaminową. Można go jeść na surowo z wieloma dodatkami. Będzie kapitalnym uzupełnieniem surówek, farszy i past kanapkowych. Warto spróbować również awokado na ciepło – pieczone z dodatkiem jajka, boczku i szczypiorku podbije twoje podniebienie od pierwszego kęsa. Do potrawy wybierz dojrzały owoc, np. gatunek Hass, który dobrze znosi obróbkę termiczną.
Przepis na pieczone jajko w połówkach awokado
Składniki:
4 nieduże jajka
2 dojrzałe owoce awokado
2 plasterki wędzonego boczku
szczypiorek
pieprz i sól
Sposób wykonania:
Zaczynamy od umycia awokado. Wycieramy obie sztuki i przekrawamy równolegle na 2 części, delikatnie wyciągamy pestkę (jeśli jest mała, wydobywamy trochę miąższu, by w dołeczek wpasowało się jajko).
Połówki owocu umieszczamy w formie żaroodpornej. Do każdego dołka wybijamy po 1 jajku, posypujemy je pieprzem i solą, a także posiekanym boczkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez mniej więcej 20 minut. Białko ma się ściąć, a żółtko powinno zostać półpłynne.
Na koniec potrawę oprószamy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Ewentualnie możemy ją skropić odrobiną soku z cytryny. Połówki awokado z jakiem i boczkiem świetnie smakują w towarzystwie bagietki czosnkowej.