Pyszne potrawy w nowoczesnym stylu są zawsze mile widziane w twojej kuchni? Dobrze się składa. Mamy dla ciebie coś w sam raz na obiad. Zrób zapasy cebuli i przygotuj jeszcze kilka innych dodatków. Stworzysz z tego coś, co zaskoczy całą twoją rodzinę. Wnet zaserwujesz im czarującą i wspaniałą potrawę, której aromat przyciągnie do kuchni każdego. Sprawdź prosty przepis na cebulę nadziewaną mięsem mielonym.
Cebula w unikalnej wersji
Na co dzień cebula gości na naszych stołach w nieco innej formie. Znajdziemy ją w zupach, surówkach i innych wytrawnych potrawach. Przeważnie jest ona tylko skromnym ich uzupełnieniem. Mało kto wpadłby na pomysł, by cebulę zrobić gwiazdą posiłku. W tej recepturze gra ona pierwsze skrzypce. Jej smak dopełni mięso mielone, ryż, przyprawy i sos. Sprawdź dokładny przepis na odkrywczą potrawę.
Przepis na cebulę faszerowaną mięsem mielonym
Składniki:
¼ kg mięsa mielonego
8 cebul
½ szklanki oleju
1 szklanka ryżu
słodka papryka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek
pieprz i sól
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Obieramy cebulę i nacinamy ją do 1/2. Przekładamy warzywo do osolonej wrzącej wody i podgrzewamy kwadrans. Potem do naczynia wrzucamy mięso mielone, ugotowany ryż, rozdrobnioną pietruszkę i pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy.
Cebulę obieramy z warstw (dzięki wcześniejszemu nacięciu będzie łatwiej to wykonać). Do każdej z warstw wsuwamy farsz. Cebule po kolei umieszczamy gęsto w garnku. Łączymy koncentrat z olejem i przyprawami, rozcieńczamy wrzątkiem (2 szklanki) i mieszamy. Sosem zalewamy wszystkie nadziane warzywa.
Danie przykrywamy talerzem i gotujemy przez 50 minut. Po tym czasie serwujemy na ciepło, np. w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków. Smacznego.