Maj to sezon nie tylko na młodą kapustę, szparagi czy rabarbar. Na straganach coraz częściej pojawiają się świeżutkie kalafiory. Warto kupić to warzywo i poszukać przepisu na pyszne i zdrowe danie, które posmakuje całej rodzinie. Zupa to jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie kalafiora. Jednak tym razem przygotuj jej ulepszoną wersję. Pewien orientalny dodatek wyniesie smak kalafiorowej na zupełnie nowy poziom.
Dodaj curry do zupy kalafiorowej. Przeobrazisz jej smak
Tradycyjna zupa kalafiorowa jest odżywcza i ma delikatny smak. Jej decydujący składnik, kalafior przydałoby się czymś doprawić. Przyprawy orientalne są tu bardzo mile widziane. Jedną z nich jest curry w proszku. Kuchnię azjatycką już dawno podbiła, teraz czas na nasze domostwa. Curry to mieszanka różnych przypraw (m.in. kurkumy, czosnku, kolendry, chilli, imbiru). W polskich sklepach spożywczych znajdziesz tę przyprawę od różnych producentów. Skład wielu z nich może się nieco różnić od oryginalnej wersji. Ma przyjemny aromat, więc na pewno się z nią oswoisz.
Przepis na orientalną zupę kalafiorową z dodatkiem curry
Składniki:
pół litra rosołu lub bulionu
1 nieduży kalafior
1 pietruszka
3 ziemniaki
1 marchewka
pieprz i sól
3 łyżki śmietany do zup
1-2 łyżeczki przyprawy curry
Opis przygotowania:
Zacznij od obrania pietruszki i marchewki, potem pokrój warzywa w półplasterki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie jarzyny umieść w garnku i zalej rosołem. Gotuj przez 10 minut, a w międzyczasie zajmij się kalafiorem.
Pokrój go na niewielkie różyczki, umyj i wrzuć do garnka. Od teraz gotuj zupę do momentu, aż kartofle zmiękną (ok. 10-15 min).
Na chwilę przed końcem obróbki cieplnej, odlej chochelkę bulionu do szklanki i dodaj do niego 3 łyżki śmietany, a także curry, wymieszaj i przelej do potrawy. Jeszcze krótko gotuj, dopraw pieprzem i solą do smaku.