Stan twoich sadzonek mocno cię niepokoi? Jeśli ich zielona barwa zanika i stają się żółte, musisz jak najszybciej zbadać przyczyny tego stanu rzeczy. Wtedy będzie ci łatwiej podjąć właściwe kroki ratunkowe. Dalej postępuj tak, jak radzą ogrodnicy. Kilka rzetelnych wskazówek zamieściliśmy w poniższym artykule. Zapoznaj się z nimi i uratuj słabnące krzaczki pomidorów.
Chloroza, czyli płowienie roślin rozwija się w momencie, gdy tymczasowo przestanie być wytwarzany chlorofil. Ta substancja to swoisty barwnik roślin, dzięki któremu są zielone. Zmiana odcienia to ewidentny znak, że dzieje się z nimi coś niedobrego.
Przyczyny żółknięcia sadzonek pomidorów
Zły odczyn pH gleby
Mocno zasadowa lub kwaśna gleba często pogarsza wchłanianie niektórych substancji przez rośliny.
Nieadekwatna ilość promieni słonecznych
Ich nadmiar niszczy komórki roślinne, a brak słońca zakłóca fotosyntezę, zmniejszając produkcję barwnika.
Deficyt minerałów
Tj. żelazo, azot, potas, fosfor w ziemi.
Nieodpowiednie warunki atmosferyczne
Ekstremalnie wysokie lub niskie temperatury sprzyjają zmianie zabarwienia liści.
Atak patogenów
Krzaczki pomidorów mogą dopaść choroby bakteryjne lub grzybowe, a w konsekwencji przestaną one prawidłowo „żyć”.
Nadmiar wody w podłożu
W tym wypadku korzenie zaczynają gnić, a wchłanianie mikroelementów jest utrudnione.
Co zrobić, by pomidory przestały żółknąć?
Dostarcz sadzonkom substancji odżywczych w odpowiedniej ilości. Zapewnij im stanowisko, do którego będzie docierać w miarę dużo promieni słonecznych. Podlewaj rośliny dopiero po skontrolowaniu wilgotności ziemi, inaczej możesz je przelać. Pamiętaj też, że pomidorom nie sprzyja susza. Dodatkowo zabezpieczaj młode krzaczki przed patogenami.