W Polsce zazwyczaj przyrządzamy wątróbkę smażoną na patelni wraz z cebulką. Włosi mają podobny patent na podanie tej potrawy. Również duszą ją na patelni z dodatkiem cebulki, ale mieszają dwa rodzaje tłuszczu i dodają 1 sekretny składnik. Rodzaj wątróbki też ma duże znaczenie. U nas przeważnie rządzi wieprzowa lub drobiowa, a na zachodzie wybierają cielęcą, która ma wyjątkowo delikatny smak. Poznaj przepis na wątróbkę po wenecku, a skradnie twoje podniebienie od pierwszego kęsa.
Kuchnia włoska słynie z wielu różnorodnych potraw, a dwie najsłynniejsze to z pewnością pizza i spaghetti. Wątróbka nie cieszy się we Włoszech taką dużą popularnością jak w Polsce, jednak przepis na wenecką wątróbkę warto poznać. Umiejętnie przyrządzone mięso z dodatkiem octu rozpływa się w ustach i na pewno zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Jeśli nie jesteś fanem wątróbki cielęcej lub akurat nie ma jej w sklepie, zaopatrz się w wieprzową, a danie też się uda. Zamiast zwykłej kromki chleba podaj wątróbkę z dodatkiem polenty z białej kukurydzy. Tak robią Włosi. Smak całej kompozycji jest nie do opisania, wątróbka jest wyśmienita.
Jak przyrządzić wątróbkę po wenecku? Przepis
Lista składników:
2 spore białe bądź czerwone cebule,
600 g wątróbki cielęcej,
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
50 g masła,
pieprz i sól,
ocet (można pominąć).
Sposób wykonania:
Na początku kroimy cebulę w plasterki i podsmażamy na oliwie połączonej z masłem. Przekładamy na patelnię wątrobę cielęcą i smażymy kilka chwil. Dodajemy troszkę octu (kwestia gustu) albo wody i dusimy mięso na małym gazie do 15-20 minut, aż stanie się miękkie. Dodajemy pieprz i sól, a potem wykładamy na talerz i serwujemy na ciepło.
Wątróbka po wenecku idealnie sprawdzi się na obiad. Jest prosta w wykonaniu, sycąca i pyszna. Mięso odznacza się delikatnością, a cebula nadaje całości jeszcze głębszego smaku. Koniecznie przetestuj ten wariant dania. Składniki są tanie i łatwo dostępne, a ogólny czas przygotowania wątróbki jest krótki.