Wakacje coraz bliżej. Na razie musimy cierpliwie czekać na wymarzony urlop, który już wkrótce wielu z nas dostanie. Bo nie ma nic lepszego niż wypoczynek na tarasie czy w ogrodzie z pucharkiem lodów w ręku. Latem żadne słodycze nie smakują nam bardziej niż lody. Schładzają organizm i cieszą podniebienie, szczególnie te domowe. W lodziarni musielibyśmy wyłożyć niezłą sumkę i pewnie zdecydowalibyśmy się na zakup tylko 2-3 kulek. W przypadku domowego smakołyku nie trzeba się ograniczać. Lody można jeść do woli. Przepis nie jest czasochłonny i z pewnością każdy sobie z nim poradzi.
Domowe lody posmakują wszystkim fanom słonego karmelu
Do przygotowania tych lodów nie potrzebujesz pomocy w postaci specjalnej maszynki. Udadzą się bez niej. Wystarczy połączyć ze sobą mascarpone, kajmak, orzeszki ziemne, ubitą śmietankę i sól, a potem wszystko umieścić w naczyniu i czekać cierpliwie, aż masa się schłodzi. Ponieważ kajmak i mleko zagęszczone są słodkie, nie ma potrzeby dodawania białego cukru.
Przepis na pyszne lody z kajmaku i mascarpone
Składniki:
250 g serka mascarpone
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
100 g orzeszków arachidowych prażonych i solonych
pół łyżeczki soli
1 szklanka śmietanki 30%
Do dekoracji:
maliny
Opis przygotowania:
Etap 1
Na początku puszkę z mlekiem zagęszczonym gotuj we wrzątku. Po 3 godzinach wyciągnij ją z wody. Otwórz, dopiero gdy dobrze wystygnie.
Etap 2
Drobno pokrój orzeszki ziemne, wrzuć je do naczynia i połącz z 2 łyżkami kajmaku, wszystko wymieszaj i odstaw.
Etap 3
W sporym naczyniu umieść mascarpone, przełóż kajmak, 1/2 łyżeczki soli i miksuj. Następnie ubij śmietankę i sztywną przełóż do masy serkiem i kajmakiem, wymieszaj łyżką i wyrównaj wierzch. Rozsmaruj na nim kajmak z fistaszkami, przykryj pokrywką i wstaw lody do zamrażalnika.
Etap 4
Po upływie 5 godzin lody wyjmij z urządzenia i układaj porcjami w ozdobnych szklanych naczyniach lub gotowych rożkach. Dodatkowo ozdób je świeżymi malinami lub innymi owocami i podawaj, smacznego.