Zastosowanie ogórków w kulinariach jest szerokie. Mizeria, sosy, chłodniki, przetwory i inne specjały nie obejdą się bez tych warzyw. Na kiszonki też zawsze znajdą się chętni, ale często brakuje nam chęci i czasu, aby je nastawić. Z tą recepturą będzie to bułka z masłem. Małosolne zrobisz nawet bez zalewy. Potrzebujesz jedynie worka strunowego i kilku przypraw. Ogórki najprawdopodobniej znikną w mgnieniu oka – są tak dobre, że wszyscy będą chcieli je chrupać.
Klasyczne ogórki małosolne pójdą w odstawkę. Te przygotujesz nawet bez zalewy
Na straganach zaczyna robić się coraz zieleniej. Skrzynki wypełnione ogórkami gruntowymi czekają na chętnych. Warto kupić kilka kilogramów świeżych warzyw, a jeden przeznaczyć na przetwór – być może pierwszy w tym roku. Tym razem zalewa nie jest potrzebna. Ogórki są pyszne nawet „na sucho”. Nie wszyscy robią tak małosolne, a szkoda. Przepis jest naprawdę łatwy, szybki i mało pracochłonny.
Przepis na ogórki małosolne. Niepotrzebna zalewa
Składniki:
1 kg niedużych ogórków gruntowych (z jaśniejszą skórką)
5 ząbków czosnku
2 korzenie chrzanu
sól
2 gałązki kopru
ziarna gorczycy
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Płuczemy ogórki i moczymy przez 60 minut w chłodnej wodzie, a potem odcinamy końcówki i osuszamy warzywa.
Bierzemy woreczki strunowe i pakujemy w nie koper, a potem ogórki. Wkładamy także chrzan i czosnek – oba warzywa pokrojone w talarki.
Wszystko zasypujemy gorczycą i solą (po 1 łyżeczce każdej z nich), wrzucamy też listki laurowe. Zaciskamy saszetki, a następnie prężnie mieszamy zawartość.
Wkładamy do chłodziarki na 4 godziny, a później wyciągamy i trzymamy w zimnym i ciemnym miejscu przez 20 godzin. Małosolne są gotowe. Poleżą w chłodziarce przez 3 dni. Możesz przygotować z nich między innymi tę pyszną zupę.