Szukasz pomysłu na błyskawiczną, wyśmienitą i chrupiącą sałatkę. Oto i ona. W jej skład wchodzi biała kapusta, ogórek i rzodkiewka, a dopełnieniem są przyprawy i jogurt grecki. Zestaw ten można by rzec – idealny, sprawdzi się na obiad, ale może być także podany solo, np. w porze lunchu. Poznaj nowatorski przepis na surówkę pielgrzyma. Jest lekka, pyszna i zdrowa.
Surówka pielgrzyma to kopalnia witamin. Jedz na zdrowie!
Każdy składnik tej kompozycji jest pełen zdrowia. Biała kapusta i rzodkiewka to źródło witaminy C. Ogórek zawiera sporo wody i świetnie orzeźwia, a w koperku znajduje się cenny kwas foliowy.
Wszystkie cztery produkty zawierają błonnik, dobry na trawienie. Jogurt naturalny typu greckiego pasuje do sałatek jak ulał. Dostarczy białka i zwiąże kawałki warzyw. Sałatka pielgrzyma jest polecana zwłaszcza osobom, które chcą schudnąć. Pasuje do dań z grilla, mięs drobiowych czy ryb. Warto ją przygotować.
Prosty przepis na surówkę pielgrzyma
Składniki:
2-3 ogórki gruntowe,
pół główki białej kapusty,
1 mały pęczek koperku,
pęczek rzodkiewek,
sól,
czarny pieprz,
3 łyżki jogurtu greckiego.
Przygotowanie:
Krok 1.
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do naczynia, wsypujemy ok. pół łyżeczki soli, mieszamy i krótko ugniatamy ręką. Odkładamy na moment, by puściła wodę.
Krok 2.
Płuczemy ogórki i rzodkiewki, a potem kroimy w zapałkę, półplasterki albo ścieramy na tarce. Myjemy, osuszamy i kroimy koper. Z kapusty odciskamy zebrany sok i przekładamy do niej koperek, ogórki i rzodkiewki.
Krok 3.
Składniki zalewamy jogurtem i doprawiamy pieprzem oraz solą. Ewentualnie możemy dodać trochę soku z cytryny. Kompozycję serwujemy zaraz po przyrządzeniu.