Racuchy to potrawa o dwóch twarzach. Można je przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. Obie wersje są tak samo dobre, co na pewno poświadczy każdy miłośnik tego dania. Dzisiejszy wariant został zmieniony o 180 stopni i nie zawiera ani cukru ani owoców. Za to jest napakowany kapustą po brzegi. Wypróbuj przepis na pyszne racuchy z dodatkiem białej kapusty, cebulki i innych dodatków.
Kapusta to warzywo obecne w naszej kuchni od dziesiątek, a nawet setek lat. Niektóre potrawy, które się z niej przyrządza, skradły serca milionów Polaków. Tradycyjna zupa zwana kwaśnicą, bigos, czy słynna surówka z kiszonej kapusty podawana do ryby, są daniami uwielbianymi nawet przez obcokrajowców.
Chrupiąca kapusta sprawdzi się również w racuchach – ale nie jest skromnym dodatkiem, tylko gwiazdą placuszków. Są one dzięki niej zdrowsze i ciekawsze w smaku. Na plus zmienia się także ich konsystencja. Zachęcamy do kulinarnego eksperymentowania. Ten odkrywczy przepis na racuchy będzie twoim popisowym daniem i odskocznią od monotonii w kuchni.
Przepis na racuchy z kapustą
Lista składników:
1 szklanka mąki,
2 jajka,
¾ szklanki mleka,
1 cebula,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szklanki pokrojonej kapusty białej,
pieprz i sól do smaku,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Poszatkuj kapustę i ugotuj w osolonej wodzie, a potem odsącz i pozostaw do wystygnięcia.
Z żółtek, mąki, mleka i proszku do pieczenia zrób ciasto jak na pankejki.
Do masy przełóż cebulę posiekaną w kosteczkę i kapustę, wymieszaj. Dosyp pieprz i sól do smaku.
Białka zmiksuj na sztywno i połącz z ciastem przy pomocy łyżki. Również łyżką układaj porcje ciasta na patelni z gorącym tłuszczem i smaż racuchy z dwóch stron, aż się zarumienią. Smacznego.