Uprawa pomidorów w sierpniu jest chyba najbardziej pracochłonna, a dodatkowo problem stanowią pęknięcia widoczne na dojrzałych owocach. Co odpowiada za taki stan rzeczy? Między innymi chwiejna temperatura, błędy w nawadnianiu i nawożeniu, a także pominięcie jednej ważnej czynności. Warto pamiętać o przycinaniu krzaczków odpowiednią techniką. Sprawdź, jak zabezpieczyć zbiory przed defektami.
Przyczyny pękania pomidorów
» wahania temperatury,
» nieprofesjonalne nawożenie (nadmiar azotu),
» dłuższy okres suszy, a potem nadmiar wody.
Jak uniknąć pęknięć?
Przede wszystkim należałoby zacząć podlewać krzaczki o stałych porach, ale niezbyt dużą ilością wody naraz. Pomidory najlepiej podlewać częściej, ale mniejszymi ilościami wody (na m² powinno przypadać ok. 10-15 l wody). Tym samym gleba będzie cały czas dobrze nawodniona.
W folii czy tunelach wilgotność powietrza powinna wnosić około 65%. Warto także rozmieścić ściółkę na podłożu pod każdym krzaczkiem. Dobrze sprawdzi się słoma, która utrzyma optymalną wilgotność gleby i dodatkowo ochroni pomidory przed zarazami. Ważna jest także usuwanie niektórych części z krzaczków.
Metoda przycinania roślin
Obrywanie liści w niższych partiach rośliny, jak i pędów bocznych, które rosną w dużym skupisku to ważna czynność pielęgnacyjna. Sadzonki bez niepotrzebnych elementów będą w mniejszym stopniu podatne na atak chorób grzybowych i pękanie. Reasumując, odpowiedni bilans między liśćmi a owocami jest ważny i sprzyja prawidłowemu wzrostowi owoców. Należy także zapewnić drenaż stanowiska. Warstwa drenażu będzie jak tarcza ochronna, a woda przestanie kumulować się pod każdym krzaczkiem. To wiąże się z drastycznym podniesieniem poziomu wilgotności, co w konsekwencji prowadzi do pękania pomidorów.