Sałatka z pomidorami, awokado i serem feta to elitarne połączenie i eksplozja smaku na talerzu. Kolorowa i bogata kompozycja to świetny pomysł na zdrowy i sycący lunch, ale nie tylko. Sałatkę można też zabrać ze sobą do pracy lub zjeść na podwieczorek czy kolację. Jest wyśmienita, wyrazista w smaku i ani trochę nudna. Znajdziesz w niej same wartościowe produkty o niesamowitym smaku. Sprawdź przepis na cudowną sałatkę na każdą porę dnia.
Łatwe i zdrowe receptury warto znać na pamięć. Dzisiejsza wersja sałatki z awokado jest banalnie prosta do zrobienia i nie wymaga zbyt wielu składników, więc przepis pewnie zostanie z tobą już na zawsze. I dobrze. Miks zachwyca podniebienia i świetnie smakuje. Jest lekki, zdrowy i zastąpi nawet pełnowartościowy posiłek, zwłaszcza jeśli podasz go ze świeżym pieczywem. Surówka z pewnością będzie twoim faworytem.
Sałatka z pomidorem, awokado, ogórkiem i fetą
Lista składników:
pół paczki sera feta
2 duże pomidory
1 awokado
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
2 ogórki gruntowe
3 łyżki octu winnego lub balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
oregano suszone lub świeże
sól
Wykonanie:
Zacznij od pokrojenia ogórków, papryki i pomidorów w kostkę. Awokado potraktuj podobnie, ale wcześniej je obierz ze skórki. Składniki wrzuć do naczynia, dodaj pokruszony ser feta. Posiekaj cebulkę i wsyp do mieszanki. Skrop wszystko octem i oliwą. Dodaj oregano, pieprz i sól do smaku. Sałatka jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje w towarzystwie bagietki lub chleba razowego.