Zalej skorupki jajek octem. Rozsądny patent na oszczędność
Jajka przeważnie smażymy lub gotujemy. Często też przydają się nam do robienia kotletów czy słodkich ciast. Mają naprawdę spore zasięgi. Jajko jest zbudowane z trzech elementów: żółtka – znajdującego się wewnątrz, otaczającego go białka i twardej skorupki, która pełni funkcję zabezpieczającą. Ta ostatnia przeważnie trafia na śmietnik. Szkoda, bo wystarczy zalać ją octem, a powstanie wydajna i tania odżywka zmieniająca pH gleby. Na tym nie koniec. Skorupki jajek przydadzą się również do sprzątania.
REKLAMA
Skorupki jajek usuną brud z garnków
Z lekką spalenizną osadzoną na zewnętrznej stronie patelni można sobie jeszcze jakoś poradzić. Gorzej, gdy nic z tym nie zrobisz. Wtedy problem zacznie się powiększać – wskutek działania wysokiej temperatury na naczyniu pojawi się jeszcze grubsza powłoka, której nie doczyścisz samym płynem do naczyń i gąbką. Wtedy twoim pomocnikiem będą skorupki jajek.
Wrzuć je do blendera i rozdrobnij na pył. Wsyp sodę oczyszczoną i zalej wodą (jej ilość musisz sam dopasować). Ważne, żeby preparat miał teksturę pasty. Gotowy nanieś na zabrudzone naczynie i szoruj je gąbką przez kilka minut. Po tłustym brudzie nie będzie śladu, a garnek będzie jak nowy.
Domowa pasta nadaje się też do odnawiania zlewu kuchennego. Ten sprzęt z reguły błyskawicznie zarasta kamieniem z wody. Skorupki pomogą go wyeliminować.
REKLAMA
Dlaczego warto zalać skorupki jajek octem? To wzmocnienie dla niektórych roślin
Pokrusz odpad, zalej go octem (9%) i odłóż na ok. 3-4 doby. Gotowy środek rozrzedź wodą (5 dawek wody na 1 dawkę preparatu). Roztworem octowym możesz podlewać rośliny lubiące zasadową glebę np. jabłonie, pomidory, ogórki, czarny bez, cis, marchew czy bukszpan.