Mole spożywcze to szkodniki domowe, które lubią żerować na suchych produktach spożywczych tj. nasiona roślin strączkowych, kasze, płatki zbożowe czy mąka. Poznaj jeden z najskuteczniejszych sposobów walki z omacnicą spichrzanką. Błyskawicznie opuści opakowania z sypkimi produktami. Naturalna metoda jest tania i daje dobre efekty. Wystarczy mieć w domu… czosnek.
Jak pozbyć się moli kuchennych przy pomocy czosnku?
Weź bawełnianą ściereczkę i potrzyj ją przekrojonym ząbkiem czosnku. Zostaw „straszak” np. na blacie w kuchni, na kilkanaście minut. Podobne zawiniątko umieść w pudełeczkach z sypkimi artykułami spożywczymi, tj. sezam, ryż, kasza. Aromat szybko się ulotni i nie będziesz go potem czuć w jedzeniu. Żywność będzie cały czas zabezpieczana przed molami. Żaden szkodnik nie uchowa się w miejscu, w którym zalatuje czosnkiem.
Jeśli twoje zapasy mąk, strączków czy makaronów już nie mieszczą się w szklanych naczyniach, to trzymaj je w woreczkach. Pachnąca ściereczka będzie jak tarcza ochronna przeciwko spichrzance.
Inny patent na mole
Goździki
Rozgnieć kilka sztuk, okręć je ściereczką bawełnianą i ulokuj taki pakuneczek w szafce kuchennej. Możesz zrobić ich kilka, a potem porozkładać w różnych miejscach, jeśli molowa inwazja ogarnęła całe pomieszczenie. Jeśli dla ciebie korzenna woń przyprawy nie będzie już wyczuwalna, to owady nadal będą czuć zagrożenie. Goździk potrafi chronić twoje zapasy przez lata.
Jak poradzić sobie z inwazją moli w szafkach kuchennych?
Zwilż wacik olejkiem eterycznym o zapachu miętowym, lawendowym, goździkowym czy innym, którego nie lubią mole. Umieść po jednym krążku w każdej szufladzie, szafce z żywnością lub na półce w spiżarni. Mole wyniosą się natychmiast.