Cebula to warzywo, które wywołuje skrajne emocje. Podczas krojenia niemal wszyscy przez nią płaczą. Mimo wszystko i tak używamy jej w kuchni, bo nadaje przyjemnego smaku wielu daniom. Niestety cebula potrafi przysporzyć kłopotów podczas magazynowania. Jak ją prawidłowo przechowywać? Dzięki tej niezwykłej sztuczce z rolką papieru toaletowego warzywo zachowa świeżość na dłużej.
Zapas cebuli w domu ma praktycznie każdy z nas. Nieraz ciężko określić, czy nadaje się do spożycia. Jeśli od zbioru, czy zakupu minęło kilka tygodni, jej wygląd mógł ulec zmianie. Gdy warzywo się psuje, powstają na nim szarawe lub brunatne plamy. Na tym nie koniec.
Może tak być, że pewna część cebuli zmięknie i będzie śluzowata. W dodatku mogą być na niej ślady pleśni. Gdy przetniesz ją na pół, zauważysz, że miąższ ma miejscami ciemny kolor i sączy się z niego płyn o dziwnym zapachu.
Jeśli dostrzeżesz chociaż jedną z powyższych oznak psucia, lepiej nie jedz takiej cebuli, tylko od razu ją wyrzuć do kosza na odpadki kuchenne.
Jak ochronić cebulę przed gniciem? Znajdź jej towarzysza
Jeśli chcesz uchronić warzywo przed gniciem, umieść je torebce wraz z rolką papieru toaletowego, ewentualnie papierową serwetką. Kilkanaście zwiniętych listków papieru też zda egzamin. Materiał wciągnie nadmiar wilgoci, a tym samym cebula będzie świeża zdecydowanie dłużej.
Pamiętaj, że lodówka nie jest dobrym miejscem do przechowywania cebuli. Fakt, niektóre owoce i warzywa należy tam trzymać, chcąc przedłużyć ich trwałość, ale cebula to wyjątek.