Żabie oczy to apetyczny wypiek z owocami zatopionymi w kremie na bazie białej czekolady. Zielone ciasto jest wilgotne od ponczu, kusi wyglądem i zachwyca smakiem. Małe winogronowe kulki wyglądają jak żabie oczy i stąd pewnie wzięła się zabawna nazwa deseru. Warto wypróbować ten przepis, bo ciasto nie jest trudne do zrobienia i prezentuje się szałowo.
Zielony biszkopt przyciąga oko. Nietuzinkowy kolor zawdzięcza szpinakowi – to właśnie on pełni rolę barwnika. Ten składnik z powodzeniem zabarwi także kopytka. Dziś jednak zagra pierwsze skrzypce w biszkopcie – podstawie wypieku.
Przepis na ciasto żabie oczy
Składniki:
320 g mąki krupczatki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g świeżego szpinaku
60 g oleju
6 jajek
Poncz:
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody
pół cytryny (sok)
Masa z białej czekolady:
250 ml mleka
ok. 4 łyżki wody
3 łyżeczki żelatyny
pół litra śmietanki kremówki
350 g białej czekolady
Galaretka:
4 szklanki gorącej wody
3 galaretki krystaliczne
Dodatkowo:
kilka sztuk winogron ciemnych
ok. 1 kg zielonych bezpestkowych winogron
Wykonanie:
Do garnka wlej 1-2 łyżki wody, przełóż szpinak i podgrzewaj, aż utraci strukturę i zmięknie. Nie przyciągaj procesu, bo liście stracą barwę. Zmiksuj je na gładką masę i trochę ostudź.
Całe jajka wbij do misy robota, dodaj cukier i miksuj z pełną mocą przez kwadrans. Po 5-8 minutach ubijania dodaj esencję waniliową.
W osobnym naczyniu połącz mąkę z proszkiem, wymieszaj.
Do gotowej piany przełóż szpinak (kilka łyżek naraz).
Potem dorzuć po 2-3 łyżki mąki, miksuj i dodawaj następną porcję itd. Krem ma być spójny, przed końcem ucierania wlej do niego olej, starannie wymieszaj.
Powstałą masę szpinakową przelej do formy wysłanej pergaminem i piecz w temp. 165°C (grzanie: góra dół, bez termoobiegu) przez 35-40 minut (sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest suche). Wypiek wyciągnij z pieca, a gdy wystygnie przekrój go wzdłuż na 2 części.
Zalej żelatynę chłodną wodą, odstaw na kilka minut. W rondelku zagotuj mleko, zgaś ogień, przełóż napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się roztopi. Wtedy zalej taką mieszanką posiekaną czekoladę i mieszaj, aż będzie płynna. Ostudź.
Ubijaj śmietanę na sztywno, a potem dodawaj do niej porcjami zimną czekoladę (2-3 łyżki naraz), mieszaj szpatułką. Jeśli masa zacznie się warzyć, spróbuj ją lekko podgrzać (np. w kuchence mikrofalowej) i doprowadź krem do dobrej konsystencji.
Na galaretkę: 1 litr wody wlej do sporej miski i dodaj 3 galaretki. Mieszaj, aż się roztopią. Pozostaw do lekkiego zastygnięcia. Gdy zaczniesz podlewać nimi deser, mają już tężeć.
Umieść w formie jeden zielony blat ciasta. Delikatnie go naponczuj (wszystkie 3 składniki na poncz wymieszaj i ostudź).
Na cieście rozprowadź 1/3 kremu i zacznij wtykać do wnętrza jasne winogrona. Przełóż pozostałą porcję musu.
W drugim biszkopcie wykrój „oczy”. Ciasto umieść na masie i trochę dociśnij. Wycięte luki (oczy) w cieście wypełnij środku połówkami winogron fioletowych. Powierzchnię deseru zalej zastygającą galaretką. Powinna dokładnie stężeć. Smacznego.