Zatkany zlew to w wielu domach norma i niektórzy walczą z nim od lat różnymi sposobami. Fachowiec nie zawsze jest potrzebny. Skoro istnieją dziesiątki domowych metod na udrożnienie odpływu, to niby czemu z nich nie skorzystać? Jeśli jedne sposoby zawodzą, warto wypróbować kolejne. Być może patent, który zaraz poznasz, będzie najlepszym rozwiązaniem twojego problemu z zatkanym zlewem. Koniecznie sprawdź, na czym polega.
Dlaczego odpływ w zlewie kuchennym niekiedy się zatyka?
Wszystkiemu winne są pozostałości produktów spożywczych (fusy z kawy, pestki owoców, oleje, większe obierki warzyw), które świadomie lub nieświadomie ładujemy do otworu odpływowego. Z czasem resztki kumulują się tak bardzo, że zablokowany zostaje swobodny przepływ wody. Tworzy się nieszczęsny zator, na widok którego wpadamy w furię. Warto wziąć sobie do serca słynne powiedzenie: „lepiej zapobiegać niż leczyć” i oduczyć się wrzucania do zlewu resztek jedzenia. Wtedy żaden udrażniacz do rur nie będzie ci potrzebny do szczęścia, bo zlew pozostanie w pełni sprawny.
Apteczna pomoc. Zlew zostanie odblokowany natychmiast
Ekspercki patent na zatkany zlew polega na użyciu aspiryny. Wystarczy 2-3 tabletki rozkruszyć, a potem zalać gorącym octem (1 szklanką). W tym momencie roztwór zacznie buzować i zacznie unosić się z niego brzydka woń. To dobrze, najwyraźniej mieszanka już „pracuje”. Daj jej 15 minut, a następnie spłucz zlew wrzątkiem. Cały syf powinien zniknąć.
Jak zapobiec zatykaniu zlewu?
Nie wylewaj oleju po smażeniu do odpływu
On powinien trafić do odpadów organicznych lub zostać przelany do specjalnego pudełeczka i w nim trzymany (przed utylizacją). Zatory z tłuszczu są wyjątkowo trudne w usuwaniu.
Zaprzyjaźnij się z sitkiem
Usytuuj sitko w zlewie podczas odcedzenia makaronu, płukania drobnych owoców i warzyw. Resztki nie będą przelatywać do rur.