REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobyPiekarnik czyszczę tylko tak. Sprzęt jest nie do poznania

Piekarnik czyszczę tylko tak. Sprzęt jest nie do poznania

impregnowanie piekarnika od zewnątrz przy pomocy oliwy
fot. screen Youtube / Empfehlungsfuchs

Na czyszczenie piekarnika istnieją dziesiątki domowych sposobów. Zazwyczaj dotyczą one usuwania tłustych osadów i spalenizny z wnętrza urządzenia. Patenty z kostką do zmywarki, cytryną czy sodą oczyszczoną i octem pewnie są ci dobrze znane. Nie mamy nic przeciwko nim, ponieważ umiejętnie radzą sobie z zabrudzeniami. Lecz o piekarnik trzeba dbać nie tylko od wewnątrz, ale i od zewnątrz. Zdradzamy sposób, dzięki któremu urządzenie będzie lśnić jak nowe.

REKLAMA

Wystarczy wykorzystać zwykły tłuszcz rośliny z kuchni

Zanim dowiesz się jak wypolerować piekarnik od zewnątrz, musisz przyszykować sobie odpowiedni ekwipunek do pracy. Bez obaw, pewnie masz go w domu, więc nie będziesz musiał szukać go w sklepach. Będą ci potrzebne:
● ręczniki papierowe,
● ściereczka z mikrofibry,
● oliwa z oliwek.

Dzięki miękkiej szmatce powierzchnia ze stali nierdzewnej nie zostanie porysowana. Oliwa również jej nie zniszczy. Nada połysk, usunie powierzchowne ślady szpecące piekarnik i zadziała jak tarcza ochronna. Nieczystości nie będą tak łatwo kumulować się na stali. Jeśli masz już wszystkie potrzebne akcesoria i surowce, możesz przystąpić do pracy. Sprzęt wyłącz, przymknij i pozbądź się wszelkich zanieczyszczeń (kurzu, zaschnięty resztek jedzenia z powierzchni itp.). A oto krótka instrukcja do dalszej pracy z użyciem oliwy.

Oliwą z oliwek wypolerujesz piekarnik od zewnątrz

Już wiesz, że oliwą nie możesz czyścić piekarnika w środku. Stosuj ją do piekarnika ze stali nierdzewnej. Wytrzyj piekarnik z zewnątrz lekko wilgotną szmatką z mikrofibry, a gdy wyschnie, nanieś kropelkę oliwy na ręcznik papierowy i przecieraj zamknięty, wyłączony sprzęt – u góry, nie pomijając bocznych i dolnych krawędzi. Znikną odciski palców, a zaimpregnowane urządzenie będzie lśnić.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA