Folia spożywcza znajduje się praktycznie w każdej kuchni. Dzięki niej możemy szczelnie zapakować kanapki do pracy czy szkoły lub inne dania na wynos. Folia zabezpiecza jedzenie i zapobiega roznoszeniu intensywnych zapachów po całej lodówce. Przyda się także w podbramkowych sytuacjach, na przykład, gdy mamy problem z odkręceniem słoika.
Gdy wieczko słoika stawia opór podczas odkręcania, czujemy bezsilność. Czasami musimy naprawdę mocno się przyłożyć, żeby pokrywa w końcu ruszyła. Najważniejsze to się nie poddawać. Być może ktoś z domowników pomoże ci odkręcić dżem, ogórki konserwowe czy inny przetwór. Poproś go o pomoc. A jeśli musisz liczyć sam siebie, to spróbuj zastosować 1 prosty trik z folią spożywczą, a zażegnasz problem od ręki.
Dzięki foli spożywczej otworzysz słoik bez wysiłku
Poprzez słaby chwyt najczęściej słoik nie chce się otworzyć. Wilgotnej czy bardzo śliskiej nakrętki nie da się swobodnie chwycić. W tej sytuacji ratunkiem mogą być kuchenne gadżety, takie jak folia spożywcza. Umieść kawałek folii nad zakrętką i raz jeszcze odkręć słoik. Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, włóż rękawiczki gumowe. Ten patent poprawi chwyt, dzięki czemu błyskawicznie otworzysz wek.
Inny sposób na szybkie otwarcie słoika
W tej metodzie musisz bardziej się postarać, tzn. użyć trochę większej siły. Najpierw poluzuj uszczelkę. Weź drewnianą łyżkę i mocno dotykaj nią brzegi zakrętki. Teraz puknij lekko, aby blokada „puściła”, a pokrywkę można było swobodnie obracać. Czasami trzeba powtórzyć czynność kilka razy, aż do skutku.