Masz spory zapas czosnku i chciałbyś cieszyć się nim zimą, a nawet dłużej? Istnieją dziesiątki sposobów, które przedłużą jego trwałość, ale nie wszystkie z nich są skuteczne, a niektóre z nich działają na krótką chwilę. Patent, który zaraz poznasz, zachowa jego świeżość na kilka miesięcy. Produkt nie wyschnie i nie zgnije. Natomiast choroby będą omijać go szerokim łukiem. Poznaj rewolucyjny sposób na przechowywanie czosnku w domu.
Łatwy sposób na zachowanie świeżości czosnku przez długi czas
Całe główki czosnku w łupinach umieść w foliowej torebce, a do środka włóż trzy niezużyte papierosy. Następnie ścisło zawiąż torbę, robiąc supełek i włóż pakunek do lodówki. Przechowuj w temperaturze do 5 stopni Celsjusza. To znakomita metoda na długie przechowywanie główek. Nie utracą świeżości tak szybko, będą nadal smaczne i zdrowe.
Po czym poznać, że czosnek utracił świeżość i nie należy go jeść?
Tylko jędrne i twarde główki nadają się do spożycia. Jeśli dostrzegłeś zielone kiełki, to znaczy, że warzywo już wiele ma za sobą, ale nadal możesz je zjeść bez obaw. Co więcej, kiełkujący czosnek ma w sobie więcej antyoksydantów, zbawiennie działających na organizm.
Źle przetrzymywany czosnek może zacząć gnić i niewykluczone, że wkrótce zaatakuje go pleśń. Wtedy będzie musiał skończyć na śmietniku. Mało tego, jeśli główki staną się wiotkie, zaczną brązowieć lub żółknąć i pojawią się na nich przebarwienia, poważnie się zastanów zanim użyjesz go w kuchni. Ewidentnie czosnek traci świeżość i może popsuć smak twoich dań.