Idealne kotlety? Na pewno miękkie w środku i otoczone chrupiącą panierką. Uzyskanie takiego efektu bez znacznego wysiłku jest możliwe. Zaraz się o tym przekonasz. Pewien składnik dodany do panierki sprawi, że mięso wyjdzie obłędne. Jakby tego było mało, panierka w końcu przestanie odlepiać się od mięsa, a podczas degustacji poczujesz jak miło chrupie. Od tej pory nigdy nie rób schabowych bez wody gazowanej. To sekret zawsze udanego obiadu.
Podstawą klasycznych kotletów jest schab. Wiele receptur nakazuje, by natrzeć go lub zamarynować przed smażeniem w różnorodnym miksie przypraw. Jednakże ten typ mięsa nie musi być nadmiernie doprawiany. Wszak, wystarczy tylko czarny pieprz i sól.
Z czego zrobić panierkę do schabowych?
Nie może zabraknąć w niej jajka, bułki tartej i mąki. A jeśli w trakcie mieszania wlejesz do jajka trochę chłodnej wody gazowanej, nie pożałujesz. Uzyskasz efekt chrupkiej skorupki, która będzie dobrze przywierać do mięsa. Woda z bąbelkami kosztuje grosze i kupisz ją praktycznie w każdym sklepie spożywczym. A na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Zajrzyj do tego artykułu i poznaj odpowiedź.
Przepis na udane kotlety schabowe
Składniki:
4 plastry schabu
60 ml chłodnej wody gazowanej
1 jajko
4 łyżki mąki
100 g bułki tartej
olej
pieprz i sól
100 g smalcu
Wykonanie:
Kawałki mięsa umyj i starannie osusz. Podłóż pod każdą porcję folię spożywczą i tłuczkiem rozbijaj na cieńsze płaty. Posyp je pieprzem i solą z dwóch stron.
Przygotuj 3 głębsze talerze: jeden na mąkę, drugi na bułkę tartą, a ostatni na jajko. Do jajka dodaj trochę wody z bąbelkami i rozbełtaj.
Na patelni rozgrzej smalec. Maczaj kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a potem smaż każdej strony na lekko brązowy kolor. Wykładaj je na ręcznik kuchenny, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami.