Ryby powinniśmy jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. To zalecenie żywieniowców. Możemy je piec, grillować, smażyć lub gotować na parze. Wersja z patelni, otoczona złocistą i chrupiącą panierką cieszy się chyba największym uwielbieniem wśród smakoszy. Jednak to bomba kaloryczna na talerzu. Niektóre ryby są bogate w białko i zawierają śladowe ilości tłuszczu, więc idealnie nadają się do takiej obróbki kulinarnej. Chociażby dorsz. Jeśli odstrasza cię jego cena, znaleźliśmy tańszą alternatywę.
Przy wyborze ryby kierujemy się głównie jej ceną. Panga, ryba maślana czy tilapia są stosunkowo tanie, ale ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Sporo kontrowersji wzbudza obecność w nich zanieczyszczeń, typu metale ciężkie czy toksyny. Zastąpienie tych gatunków ryb szlachetnym dorszem to świetny pomysł, ale nie na każdą kieszeń. W dobie kryzysu szukamy oszczędności, gdzie tylko się da. Kompromis to w tym przypadku najlepsze rozwiązanie. Zamiast dorsza kosztującego kilkadziesiąt złotych za kilogram, przyrządź na obiad tańszego, smacznego i wartościowego morszczuka. Polecamy filety obtoczyć w cieście piwnym i usmażyć na patelni. Niebo w gębie!
Jak zrobić morszczuka w cieście piwnym? Przepis krok po kroku
Składniki:
» 600 g filetów z morszczuka
» przyprawa do ryby
» szklanka jasnego piwa
» sok z cytryny
» mąka
» jajko
» sól
Wykonanie:
Filety z morszczuka płuczemy, osuszamy i polewamy sokiem z cytryny. Posypujemy przyprawą, przykrywamy i odkładamy na kwadrans.
W naczyniu umieszczamy jajko, piwo, odrobinę soli i mąkę – tę ostatnią dodajemy w takiej ilości, by po połączeniu masa miała lekko gęstą i lejącą teksturę.
Rybę kroimy na małe porcje i maczamy w cieście. Układamy na rozgrzanym na patelni oleju i smażymy z obu stron, aż się zarumieni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.