Ziemniaki to nieodłączny element polskiej gastronomii. Uwielbiamy je w niemal każdej postaci. Potraw, które możemy z nich stworzyć, są setki, ale na naszych stołach rządzą zazwyczaj standardowe: pierogi, frytki, knedle, kotlety czy kluski. Od czasu do czasu warto uwolnić się od rutyny i skosztować ziemniaków w najprostszej i najsmakowitszej wersji. Pieczone, z dodatkiem cebuli i innych składników wyjdą tak dobre, że będziesz je jeść bez kotleta. Poznaj przepis.
Ziemniaki są z reguły tylko skromnym uzupełnieniem obiadu. Tym razem będą jego główną atrakcją. Łatwe w przyrządzeniu warzywa z dodatkami uwodzą smakiem.
Przepis na pyszne ziemniaki z cebulą, marchewką i serem
Lista składników:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 duża marchew
100 g sera żółtego w kostce
5 ząbków czosnku
pieprz i sól
Przygotowanie:
Krok 1.
Obieramy i myjemy ziemniaki, a potem gotujemy w wodzie z solą. Powinny zmięknąć.
Krok 2.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Czosnek obieramy i siekamy, a potem dorzucamy do cebuli na patelni, mieszamy.
Krok 3.
Z marchewki także pozbywamy się skórki. Ścieramy korzeń na tarce o większych oczkach i dodajemy do cebuli z czosnkiem.
Krok 4.
Ziemniaki, jeśli są duże, kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy, aż się zezłocą.
Krok 5.
Doprawiamy mieszankę przyprawami i obsypujemy serem, mieszamy i podajemy.