Zatkany odpływ w kuchennym zlewozmywaku to męka dla każdej pani i pana domu. Namnażają się w nim zarazki, a cała instalacja zaczyna brzydko pachnieć. Gdy woda przestaje spływać w trakcie mycia naczyń, wiedz, że coś jest na rzeczy. Nie pozwól, by otwór odpływowy zatkał się doszczętnie. Zapobiec temu może zwykła folia aluminiowa.
Zatkany zlew to z reguły wina nieodpowiedniego gospodarzenia w kuchni. Nigdy nie wrzucaj do otworu obierek warzyw, większych pestek z owoców, pozostałości potraw, fusów herbaty czy gorącego oleju ze smażenia. Większość z tych odpadków najlepiej wyrzucać na śmietnik, bo momentalnie zapcha zlew. Natomiast z tłuszczem po smażeniu warto postąpić inaczej. Osady tłuszczowe są niemal zabójcze dla rur.
Jak uniknąć zatkanych rur?
Wystarczy urwać kawałek folii aluminiowej i wyłożyć nim otwór odpływowy w zlewozmywaku. Materiał ten zadziała jak bariera – zatrzyma olej i inne pozostałości produktów spożywczych.
Ponadto z folii możesz stworzyć doraźny zbiorniczek na tłuszcz. Gdy się nim zapełni, wyrzuć go do konkretnych odpadów. Przechodzący przez instalację w zlewie tłuszcz wyjątkowo źle na nią wpływa. Zastosuj ten patent z folią, a rury pozostaną w nienagannym stanie.
Jeśli jest już za późno, by zapobiec zatkaniu rur, a woda zaczęła zbierać się w zlewie, powinieneś spróbować go odetkać, najlepiej w najprostszy możliwy sposób. Masz w domu sól i sodę oczyszczoną? Jeśli tak, to wsyp do zlewu oba produkty (po 1/2 szklanki jednego i drugiego), a potem zalej je gorącą wodą. Zator powinien zniknąć.