REKLAMA
ShareInfo.plPoradyPoinsecja już nie jest trendy. Ta roślina jest lepszym wyborem na święta

Poinsecja już nie jest trendy. Ta roślina jest lepszym wyborem na święta

poinsecja, gwiazda betlejemska, wilczomlecz nadobny
fot. screen Youtube / Flowers For You (FL)

Królową świątecznych roślin doniczkowych jest poinsecja. W okresie świat Bożego Narodzenia dekoruje praktycznie co drugi dom. Osoby, które chcą się wyróżnić, mogą w tym roku zastanowić się na wymianą rośliny na nieco inną. Alternatywną dla wilczomlecza nadobnego może być ardizja drzewiasta, zwana „świętą jagodą”. Ona również uwydatnia świąteczny klimat.

REKLAMA

Ardizja drzewiasta – krótka charakterystyka

To tropikalna roślina, naturalnie porastająca obszary Chin, Japonii, Tajlandii i Korei.

Polski klimat pozwala na uprawę doniczkową ardizji. Co niektórych może odstraszyć jej cena – za pojedynczą sadzonkę trzeba zapłacić nawet sto złotych. W okolicy świąt Bożego Narodzenia ozdabia wnętrze tak samo pięknie, jak grudnik czy poinsecja.

REKLAMA
Ardizja drzewiasta
fot. screen Youtube / @DobryySad

Liście świętej jagody są gładkie, połyskujące i bujnie umiejscowione. Z kolei jej owoce są koloru białego lub czerwonego. Przez dość długi czas pozostają na roślinie – nawet 6 miesięcy (od lata do zimy).

Jakie wymagania ma ardizja drzewiasta?

Ardizji trudno dogodzić. Aby móc jak najdłużej podziwiać jej urok, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Kwiat nie lubi zmiany temperatury, więc lepiej nie stawiać go na parapecie przy oknie, które jest prawie codziennie uchylane. Owoce czy liście mogą zacząć oblatywać.

Święta jagoda preferuje temperaturę w przedziale od 20°C do 24°C oraz 14-16°C w okresie spoczynku. Najlepiej rozwija się na jasnym stanowisku, ale nie lubi ostrego słońca. Toleruje rozproszone światło. Gleba musi być żyzna, o kwaśnym pH. Nawozy można stosować co półtora tygodnia, od wczesnej wiosny, aż do sierpnia. Podlewanie powinno być regularne i umiarkowane. Roślinę można nawozić od marca do sierpnia – raz na 1,5 tygodnia.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA