REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPlacki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Skorzystaj z tego triku

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Skorzystaj z tego triku

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
fot. screen Youtube / @HausgemachteRezepte / Mashed

Według wielu osób placki ziemniaczane to jedna z najsmaczniejszych potraw, jaką można wyczarować z ziemniaków. Proste, smakowite, sycące i jednocześnie tanie. Nic dziwnego, że prawie wszyscy za nimi przepadają. Jednak nikt nie przepada za mozolnym tarciem ziemniaków. Każdy z nas woli szybsze rozwiązania, dlatego czasami rezygnujemy z przyrządzania specjału. To błąd. Na ziemniaki jest sposób i wcale nie trzeba ich rozdrabniać godzinami na tarce. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni sprzęt i ziemniaki będą mieć idealną konsystencję. Szybko, sprawnie i bez wysiłku!

REKLAMA

Szybki patent na placki ziemniaczane. Tarka niepotrzebna

Podczas przyrządzania ziemniaków na placki nie musisz zawsze korzystać z tarki. Praca z nią jest długotrwała i wyczerpująca. Ułatw sobie cały proces i sięgnij po sprzęt, który zrobi za ciebie całą robotę. Masz w domu zwykły blender ręczny lub kielichowy z funkcją kruszenia lodu? To jesteś uratowany. Całą górę chrupiących i wyśmienitych placków dla całej rodziny przygotujesz kilka razy szybciej niż zwykle.

Przepis na placki bez tarcia ziemniaków

Składniki:
1 kg ziemniaków,
3-4 łyżki mąki pszennej,
2 jajka,
1 cebula,
pieprz i sól (do smaku),
olej roślinny (do smażenia).

REKLAMA

Wykonanie:
Obieramy ziemniaki, kroimy drobniej. Cebulę również obieramy i tniemy na ćwiartki. Oba składniki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy na puree. W przypadku blendera ręcznego, ziemniaki trzeba wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.

Jeśli masa jest zbyt rzadka, odsączamy nadmiar wody i umieszczamy wszystko w sporej misce. Dodajemy mąkę, jajka, pieprz i sól, mieszamy na jednolite ciasto.

Na patelnię wlewamy tłuszcz i nakładamy porcje masy, tworząc łyżką kuliste placki. Smażymy je z każdej strony, aż się zarumienią. Wykładamy na ręcznik kuchenny, aby oddały nadmiar oleju. Podajemy na gorąco, np. z sosem grzybowym. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA