Chociaż gołąbki kojarzą się zwykle z mięsem i ryżem, to w dzisiejszej odsłonie posmakują ci jeszcze bardziej. Przepis jest zrozumiały i zbyt mocno nie różni się od tradycyjnego. Zamiana ryżu na kaszę to krok w dobrą stronę. Gołąbki wychodzą pyszne i wzrastają ich wartości odżywcze. Twój żołądek na pewno je pokocha!
Do farszu na gołąbki można użyć białego ryżu, ale wartościowszą opcją jest kasza. Do dyspozycji masz wiele rodzajów kasz: jęczmienną, pęczak, jaglaną czy gryczaną paloną lub białą. Każda z nich ma nieco inny smak i strukturę. Jeśli lubisz delikatne nadzienie, wybierz kaszę gryczaną białą lub jęczmienną wiejską, natomiast po paloną kaszę gryczaną sięgnij, gdy będziesz mieć ochotę na wyraziste gołąbki. W dzisiejszym przepisie stawiamy na neutralną kaszę pęczak – dzięki niej farsz jest charakterny, ale nie zbyt mocno. Kasza dobrze współgra z mięsem i sosami, więc możesz ją śmiało wrzucić do miski z resztą składników, a potem zamknąć w liściach kapusty.
Przepis na gołąbki z kaszą pęczak
Składniki:
Na gołąbki:
1 duża główka młodej kapusty,
2 łyżki oleju.
Na farsz:
150 g kaszy pęczak,
600 g mielonej wieprzowiny,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżki oleju,
1 duża cebula,
pieprz i sól,
majeranek.
Na sos:
1 szklanka bulionu,
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
1 szklanka passaty,
ostra mielona papryka,
pieprz i sól,
koperek,
100 ml śmietanki.
Wykonanie:
Młodą kapustę sparzamy i oddzielamy liście. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie, a potem odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę siekamy, szklimy na oleju.
Mięso, koncentrat, cebulę, kaszę, pieprz, sól i majeranek umieszczamy w misce i mieszamy.
Na sos: w rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i podsmażamy. Etapami dodajemy bulion i mieszamy na gęsty sos. Przekładamy kremówkę i passatę, dodajemy paprykę w proszku, pieprz, sól i koperek.
Farsz kładziemy porcjami na liściach kapusty i zwijamy gołąbki. Formę żaroodporną smarujemy olejem i umieszczamy gołąbki. Polewamy je sosem i kładziemy na wierzchu liście kapusty. Potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. i pieczemy przez ok. 60 minut. Podajemy na obiad.