Cynamonek to pachnące, miękkie i wyśmienite ciasto, które jest proste do samodzielnego przygotowania w kuchni. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, aby wypiek mógł trafić na stół i ucieszyć całą rodzinę. Miłą niespodzianką w deserze są jabłka, które nadają mu wilgotności i owocowego akcentu. Jabłka z cynamonem to jedna z najlepszych wariacji smakowych i poczujesz ją w tym cieście. Będziesz zachwycony jego smakiem, konsystencją i wyglądem.
Cynamonek to proste ciasto na oleju, w którym króluje pachnąca przyprawa korzenna i soczyste owoce. Przepis jest szybki i na tyle łatwy, że poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony kucharz. Efekt zaskoczy wielu – deser jest puszysty i wilgotny zarazem. To będzie twoje ulubione ciacho do kawy.
Wybierając jabłka do deseru, najlepiej sięgnij po kwaśne, np. szara reneta. Owoce powinny być świeże, bez oznak psucia.
Przepis na pyszne i pachnące ciasto „Cynamonek”
Lista składników:
5 jabłek
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem, przekładamy do nich mąkę, cynamon, proszek, sodę i olej, mieszamy starannie.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy szpatułką, a potem przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Deser wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 50-60 minut. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy, smacznego.