Dzisiejszy przepis inspirowany jest słynnym batonikiem Snickers. Ciasto zrobisz bez odpalania piekarnika, a wszystkie czynności związane z jego przygotowaniem nie sprawiają nawet najmniejszych problemów. Luksusowa słodycz rozpływa się w ustach, a każdy łasuch na pewno nie powstrzyma się przed dokładką. Miłośnicy popularnego batonika Sneakers będą zachwyceni wyglądem i smakiem odpowiednika z blaszki.
Ciasta „na szybko” robią coraz większą furorą w Internecie. Nic dziwnego, łatwo się je robi, są wyśmienite i można oczarować nimi każdego. A do przyrządzenia smakołyku nie trzeba zbyt wielu składników. W roli spodu dobrze sprawdzają się herbatniki, biszkopty, krakersy, a nawet pokruszone ciasteczka.
W tym przepisie na ciasto Snickers rządzą herbatniki kakaowe i krakersy. Króluje w nim także masa śmietankowa i kajmakowa. Całość uzupełniają chrupiące orzechy arachidowe i polewa czekoladowa.
Przepis na ciasto Snickers bez pieczenia
Składniki:
ok. 30 herbatników kakaowych
250 g serka mascarpone
660 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
80 g słonych orzeszków arachidowych (fistaszków)
1 śmietan-fix
1 puszka kajmaku
100 g czekolady gorzkiej
ok. 30 krakersów
Przygotowanie:
Mascarpone, kremówkę i cukier ucieraj mikserem na pulchny krem. Pod koniec ubijania dodaj fix, mieszaj. Blachę (24×24 cm) wyłóż pergaminem i układaj spód z kakaowych ciasteczek. Rozsmaruj na nich 1/2 porcji śmietankowej masy i przykryj ją krakersami.
2/3 kajmaku połącz z drobno pokrojonymi fistaszkami (odłóż 2 garści na później) i rozprowadź na cieście, znów przykryj krakersami. Na to wyłóż resztę kremu śmietankowego i pokryj go ciemnymi herbatnikami. Deser posmaruj z wierzchu resztą kajmaku i posyp fistaszkami, które wcześniej odłożyłeś. Na koniec polej ciasto roztopioną czekoladą i włóż do chłodziarki na całą noc. Smacznego.
Polecamy także przepis na pierogi z masą makową.