Wymień jeden składnik na inny w przepisie na uszka do czerwonego barszczu. Drobna zmiana pozwala cieszyć się super delikatnym, miękkim i elastycznym ciastem. Różnice na plus zauważysz nie tylko na talerzu, ale i podczas wałkowania surowego ciasta. Zrób najpopularniejszy dodatek do wigilijnego barszczu w ten niesamowity sposób, a rodzina i goście nie będą mogli się nachwalić.
Tradycyjne ciasto na świąteczne uszka przyrządza się podobnie jak ciasto na pierogi. Potrzeba mąki (najlepiej typ 450), bardzo ciepłej wody i odrobiny soli do smaku. Opcjonalnie można użyć niewielkiej ilości tłuszczu (masła lub oleju) – dla poprawy konsystencji.
Który składnik w cieście na uszka wypada podmienić?
Zamiast zwykłej wody do ciasta na uszka warto dodać mleko. Dawnej wiele gospodyń tak robiło. Gdy masa się ugotuje, będzie dużo lepsza.
Przepis na uszka do barszczu czerwonego
Składniki:
Ciasto:
● 3/4 szklanki gorącego mleka,
● 2 szklanki mąki typ 405,
● odrobina soli,
● 3 łyżeczki masła.
Farsz:
● 5 łyżek masła,
● 2 cebule,
● 60 g suszonych grzybów,
● pieprz i sól do smaku.
Sposób wykonania:
Grzyby zalewamy wodą – powinny się moczyć przez całą noc. W dniu przyrządzania uszek odsączamy je, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez kwadrans.
Na ciasto: mąkę łączymy z solą, zalewamy gorącym mlekiem i płynnym masłem, zagniatamy rękoma przez kilka minut. Gładkie, zwarte ciasto pakujemy w torebkę foliową i odkładamy na kilkanaście minut, żeby odpoczęło.
Kończymy farsz. Grzyby siekamy, a cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Potem wrzucamy na patelnię grzyby i smażymy oba składniki przez kilka minut. Dodajemy pieprz i sól smaku, studzimy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy małe kółka. Na każdym kładziemy farsz grzybowy i dokładnie formujemy zgrabne uszka.
Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy. Gdy wypłyną, trzymamy je jeszcze przez ok. 2 minuty, a potem wyławiamy uszka łyżką cedzakową lub odcedzamy na durszlaku. Podajemy z barszczem czerwonym.
Polecamy też przepis na tradycyjną kutię.