Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób raczy się nią codziennie, bo dobrze smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie. Niestety herbata często ”brudzi” kubki czy filiżanki zostawiając na ich ściankach brązowy osad, który bywa problematyczny w usuwaniu. Powstaje wskutek reakcji szczawianów z jonami wapnia. Źródłem tych pierwszych jest herbata, a drugich – woda. Sprawdź, jak szybko i bez wysiłku pozbyć się nieestetycznych zacieków.
Sposób na usuwanie smug z kubków – ocet + sól
Połącz oba składniki w równej proporcji i nanieś na brudne szklanki czy kubki. Mieszanina ma właściwości ścierne – rozpuści osady, więc uporczywy brud zejdzie od razu. Trochę soli z octem nałóż na brązowe przebarwienia i wcieraj lekko np. ściereczką z mikrofibry. Zostaw tak kubek na kilka minut, aby substancje czynne zadziałały lepiej. Potem starannie szoruj naczynie i spłucz resztki preparatu ciepłą wodą. Wszelkie nieczystości znikną i nie będą osadzać się ponownie.
Metoda odznacza się wysoką skutecznością, jest też błyskawiczna w działaniu. Naczyń nie trzeba wcześniej długo moczyć w wodzie. Jedynym minusem tej metody jest woń octu mogąca utrzymywać się na kubkach zaraz po myciu, lecz można się jej pozbyć. Wystarczy potraktować naczynia wodą z kapką płynu do naczyń i ponownie umyć.
Inna metoda usuwania zacieków z herbaty – pasta do zębów
Odrobinę pasty wyciśnij z tubki wprost na lekko mokrą szmatkę, a następnie zacznij przecierać zabrudzenia w kubku. Spłucz całość pod kranem. Po osadzie nie powinno być już żadnego śladu, a naczynie będzie wyglądać jak nowe.
Czytaj też: Kryształy i szklanki odzyskają blask. Ten napój usuwa cały osad