REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZa ciastem Błyskotka przepada cała rodzina. Przepis zasługuje na medal

Za ciastem Błyskotka przepada cała rodzina. Przepis zasługuje na medal

ciasto Błyskotka
fot. screen Youtube / Henia Foks

Błyskotka to czarujące ciasto, które będzie najlepszym zakończeniem każdego obiadu i wymarzonym poczęstunkiem dla gości. Sprawdź, jak zrobić ten smakowity deser w kilku prostych krokach.

REKLAMA

Tym ciastem zaskoczysz wszystkich

Ciasto Błyskotka wygląda oszałamiająco. Na pierwszy rzut oka może się wydawać skomplikowanym wypiekiem, nad którym trzeba się sporo napracować i poświęcić co najmniej kilka godzin. Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę wystarczy upiec najprostszy w świecie biszkopt makowy i zrobić masę śmietankowej z kawałkami galaretki.

Galaretki warto przyrządzić na samym początku, a gdy będą tężeć można zabrać się za ciasto i krem. Pomysłodawczynią przepisu jest sławna blogerka kulinarna, Henia Foks.

Przepis na ciasto Błyskotka

Lista składników:
1 torebka budyniu waniliowego
4 jajka
1 szklanka mąki
pół szklanki maku
100 ml oleju lub roztopionego masła
pół szklanki cukru
100 ml mleka
pół szklanki cukru pudru
400 ml kwaśnej śmietany
4 torebki ulubionych galaretek

REKLAMA

Przygotowanie:
Galaretki (2 sztuki) przyrządź osobno według wskazówek podanych na paczce. Wylej je do naczyń tak by miały ok. 1 cm grubości. Odstaw do zastygnięcia.

Na ciasto: jajka z odrobiną soli ubijaj, a potem dodawaj cukier i miksuj. Wlej olej lub masło i mleko, ucieraj na gładkie ciasto. Przesiej do niego mąkę z proszkiem i budyniem. Wsyp pół szklanki suchego maku i łącz szpatułką na jednolitą masę. Przelej ją do kwadratowej blaszki wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz do suchego patyczka.

Do naczynia wlej śmietanę, wsyp cukier puder i dodaj tężejące galaretki (2 opakowania rozpuść w 250 ml wrzątku, ostudź), mieszaj robotem na aksamitną masę. Pokrój w kostkę twarde galaretki przygotowane na początku i wrzuć do mieszanki (trochę odłóż do ozdoby).

REKLAMA

Upieczone ciasto przekrój poziomo na dwie części. Na jednym blacie równo rozprowadź większość kremu śmietanowego. Umieść drugie ciasto i posmaruj je resztą masy. Na całym wierzchu ułóż drobno pokrojoną galaretkę i odstaw deser na kilka godzin do stwardnienia. Po tym czasie będzie go można kroić i podawać.

Sprawdź też przepis na ciasto Szmaragd.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA