![serniczki](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2025/02/serniczki.jpg)
Domowe serniczki biją na głowę amerykańskie pancakes i mogą nawet konkurować z klasycznymi racuchami i naleśnikami. Są od nich pożywniejsze, a wszystko jest zasługą twarogu zawierającego sporo białka, które odżywia i syci na długo. Serniczki z patelni to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie dla wszystkich domowników.
Codzienne śniadania w większości polskich domów sprowadzają się do pospolitych kanapek z wędliną lub jajecznicy. Jeśli szukasz czegoś nowego, co przeobrazi twój poranny repertuar, sprawdź przepis na smażone serniczki. Tak wyśmienitego posiłku nie odmówią dzieci, a tym bardziej dorośli. Już sam ich widok wywołuje wiele emocji, oczywiście samych pozytywnych, a apetyt rośnie. Domowe placki to odskocznia od monotonnych dań typu omlet czy kanapka z serem.
Przepis na serniczki
Lista składników:
» 3 łyżki mąki pszennej,
» 250 g białego sera półtłustego,
» 1 torebka cukru waniliowego,
» 1 jajko.
Wykonanie:
Ser rozgniatamy widelcem, łączymy z jajkiem, cukrem waniliowym i mąką (2 łyżkami), mieszamy.
Stolnicę posypujemy mąką, umieszczamy na środku masę i przez chwilę zagniatamy.
Odrywamy z ciasta niewielkie porcje i lepimy z każdej małe kule, delikatnie je przygniatamy.
Rozgrzewamy olej roślinny na patelni, a potem smażymy na nim serniczki na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy je z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem czy owocową konfiturą.