
Marzysz o domowym wypieku z pysznym kremem, ale martwisz się, że twój talent kulinarny jest zbyt skromny? W przypadku niektórych przepisów te obawy są uzasadnione, ale tym razem będzie inaczej. Oto receptura na ciasto, które za każdym razem wychodzi perfekcyjne – nawet jeśli jesteś początkującym cukiernikiem. Proces przygotowania nie sprawia żadnych trudności, a składniki są wszystkim dobrze znane i z reguły obecne w każdym domu. Ciasto „Ilonka” zachwyci każdego.
Deser o intrygującej nazwie, jaką jest „Ilonka”, cieszy się coraz większą sławą wśród fanów słodyczy domowej roboty. Połączenie fantastycznego smaku i czarującego wyglądu sprawia, że wypiek znajdzie się na liście twoich ulubionych ciast z kremem.
Tworzą go zaledwie trzy warstwy: spód z ciasta z kruchego, krem śmietanowy i masa kajmakowa. Dekorację wierzchu stanowią płatki migdałów.
Przepis na ciasto Ilonka
Składniki:
Ciasto kruche:
» 2 żółtka,
» 200 g zimnego masła,
» 400 g mąki pszennej,
» 2 łyżki cukru,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 2 pełne łyżki śmietany 18%.
Masa:
» pół litra mleka,
» 2 torebki budyniu waniliowego,
» 400 ml śmietanki 30%,
» ok. 1/4 szklanki cukru,
» 200 g masła w temp. pokojowej.
Dodatkowo:
» pół puszki masy krówkowej (+ 2 łyżki bitej śmietany z kremu),
» migdały do dekoracji.
Przygotowanie:
Na spód: wszystkie produkty (masło pokrojone) umieszczamy w misie robota i wyrabiamy spójne ciasto bez grudek.
Spód tortownicy (24 cm x 24 cm) wykładamy pergaminem i wyklejamy dno ciastem, wygładzamy. Pieczemy spód przez 20-25 minut w temp. 180°C.
Na krem: budynie rozpuszczamy w mleku (pół szklanki), a pozostałą porcję mleka zagotowujemy w garnuszku. Potem przelewamy do niego budyń ze szklanki i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty krem bez grudek. Studzimy go.
Masło ucieramy z cukrem, aż zbieleje. Nie przerywając mieszania, dodajemy etapami zimny budyń. Powinniśmy otrzymać gładką i pulchną masę.
Ubijamy śmietankę (2 łyżki odkładamy) i przekładamy ją do budyniu, ucieramy na spójny krem. Do masy kajmakowej dodajemy 2 łyżki bitej śmietany i przez chwilę łączymy.
Na zimnym spodzie rozprowadzamy masę budyniową, a na wierzch dajemy kajmak. Posypujemy deser migdałami i wstawiamy do chłodziarki na co najmniej trzy godziny.
Czytaj też: Ciasto kawowe z 5 składników. Tak pyszne, że rozpływa się w ustach!