
Pomidory chętnie spożywamy, zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Ważną kwestią przy wyborze gatunku pomidorów na przeciery czy soki jest ich struktura. Powinny być mięsiste, pachnące i niezbyt wodniste. Pewna odmiana ma wszystkie te cechy, a jej owoce można z powodzeniem pakować do słoików. Zebraliśmy garść informacji o „Limie” – holenderskiej odmianie pomidorów, której owoce idealnie nadają się na przetwory. Jeśli chcesz ją posadzić, najpierw zapoznaj się z kilkoma poradami dotyczącymi wymagań tej rośliny.
„Lima” to dość wczesny gatunek pomidorów, wydający podłużne, mięsiste owoce. Miąższ jest zwartą strukturę i słodko-kwaśny smak. Do przetworów, takich jak przecier, ketchup, passata czy sos nadaje się idealnie. Jeden pomidor osiąga masę poniżej 100 g – zwykle 60-70 g. Mimo to krzaczek pomidora odmiany Lima jest plenny i na jednej sadzonce owoców może być zatrzęsienie. Wprawieni ogrodnicy chętnie decydują się na posadzenie tej rośliny. Jest popularna zarówno wśród fachowców, jak i hobbystów.
Kiedy wysiewać pomidora „Lima”?
Nasiona można wysiewać w rozsadę w kwietniu – najlepiej na początku miesiąca.
Jakie wymagania ma „Lima”?
?Ziemia pod uprawę nie może być zbita. Tylko luźne i przepuszczalne podłoże bez żadnych niepożądanych drobnoustrojów i szkodników zapewni zdrowy i bujny rozwój krzaczków. Jeśli nie masz dobrej ziemi u siebie, kupisz ją w centrum ogrodniczym. Odpowiednią glebę umieść np. w wielodoniczkach i wysiej Limę. Do jednej komórki wrzuć 1-2 nasiona, a potem przysyp ziemią. Podlewaj nowo zasadzone rośliny regularnie. Kontroluj stan podłoża – jeśli jest suche, nawodnij je. Siewki preferują temperaturę 20-22°C.
Odmiana Lima rośnie dość szybko. Już po upływie 3 tyg. od zasiewu, można przepikować krzaczki do osobnych doniczek i powoli zacząć hartować, tzn. przyzwyczajać do zimna. Codziennie przez kilka godzin należy je wynosić na dwór. Krzaczki mogą trafić do gruntu w ogrodzie w drugiej połowie maja. Wtedy ryzyko przymrozków jest niewielkie.
Pomidory lubią stanowiska z dostępem do światła słonecznego i żyzną glebę o obojętnym lub kwaśnym odczynie pH. Przez kilka tygodni należy pielęgnować rośliny. Pierwsze plony pojawiają się w lipcu, a zbiór trwa do wczesnej jesieni.
Czytaj też: Podlej młode pomidory wodą z 1 przyprawą. Będą silne i odporne na szkodniki