
Sernik to symbol kuchni polskiej. Miłośnicy tego wypieku cenią sobie jego wyjątkowy smak, konsystencję i wygląd. Ciasto z pozoru wydaje się trudne do zrobienia, zwłaszcza kuchennym debiutantom, ale wystarczy odrobina wprawy i chęci, aby osiągnąć zwycięstwo. Sprawdź przepis Heni Foks na sernik „Chiquita”, który zawsze się udaje.
Sernik baskijski, wiedeński, japoński czy krakowski – rodzajów tego wypieku jest tyle, że głowa mała. Jedne wyróżnia kremowa konsystencja, inne puszystość, a jeszcze inne smak podyktowany „dodatkami”. Mogą nimi być rodzynki, orzechy, kawa, mak czy owoce. W serniku Chiquita z przepisu Heni też nie brakuje wkładki. Są nią banany. Fani sernika bananowego mogą już zacierać ręce. Ciasto jest nad wyraz kremowe i smakowite, a sposób przygotowania to nic trudnego.
Przepis na sernik Chiquita
Składniki
Na masę serową:
» 500 g sera z wiaderka,
» 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru,
» 500 g serka mascarpone,
» pół szklanki cukru,
» 4 duże jajka,
» 3 dojrzałe banany,
» sok z jednej cytryny.
Dodatkowo:
» opakowanie herbatników czekoladowych,
» płatki migdałowe,
» 4-5 łyżek powideł śliwkowych.
Wykonanie:
Jajka wbijamy do naczynia, dodajemy cukier i miksujemy na pulchny krem. Przekładamy twaróg i mascarpone, dalej ucieramy.
Banany łączymy z sokiem z cytryny i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wsypujemy zawartość 2 opakowań budyniu i mieszamy na aksamitną masę.
Blachę (tortownicę 25 cm lub prostokątną 28cm x 18 cm) wykładamy pergaminem, a na dnie umieszczamy czekoladowe herbatniki, tworząc spód. Na nich rozprowadzamy przygotowaną masę bananowo-serową i pieczemy sernik w temperaturze 170°C przez 60 minut (grzanie góra dół).
Potem wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, pozostawiamy deser w środku na pół godziny, a potem wyciągamy go i studzimy. Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy migdałami. Wkładamy do chłodziarki na dwie godziny, a potem podajemy.