REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaOd lat nie jadłam tak dobrego ciasta. Przepis to hit nad hitami

Od lat nie jadłam tak dobrego ciasta. Przepis to hit nad hitami

ciasto Fantazyjne
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Jeśli szukasz przepisu na deser, który posmakuje wszystkim łasuchom, dobrze trafiłeś. Ciasto Fantazyjne składa się z kilku smakowitych warstw, jest wilgotne i łatwe do zrobienia. Sprawdzi się na każdą okazję i bez okazji.

REKLAMA

Ciasto Fantazyjne wygląda tak, że aż żal je kroić. Jego smak dorównuje wyglądowi. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

W roli eleganckiego deseru sprawdzi się świetnie. Składa się kakaowego biszkoptu oraz kremu z serka mascarpone i śmietanki. Obecny jest również dżem owocowy. Zdecyduj się na taki smak, jaki lubisz. Najlepszy będzie dżem lekko kwaśny, np. porzeczkowy czy wiśniowy, który zbalansuje słodycz innych warstw. Dla urozmaicenia smaku warto dodać do ciasta wiórki kokosowe. Zwieńczeniem deseru jest polewa czekoladowa.

Przepis na ciasto Fantazyjne

Składniki:
Biszkopt:
» 175 g mąki pszennej,
» 5 jajek w temp. pokojowej,
» 3-4 łyżki oleju,
» 25 g kakao,
» 150 g cukru.

REKLAMA

Krem:
» 250 ml śmietanki 30%,
» 500 g serka mascarpone,
» pół szklanki wiórek kokosowych,
» 100 g rozpuszczonej białej czekolady.

Dodatkowo:
» dżem owocowy (dowolny rodzaj),
» 1 paczka herbatników maślanych lub kakaowych,
» polewa i wiórki na wierzch.

Wykonanie:
Na biszkopt: białka ubijamy na sztywno, nieustannie miksując, wsypujemy etapami cukier i łączymy, aż ten się roztopi. Pianę miksujemy na średnich obrotach i dodajemy powoli żółtka połączone z olejem, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm wyścielonej pergaminem. Pieczemy biszkopt w 175°C przez ok. pół godziny (do suchego patyczka).

Na krem: zimną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno. Wrzucamy wiórki i znów mieszamy robotem. Dodajemy jeszcze chłodną, ale wciąż płynną czekoladę i ponownie mieszamy masę, ale nie za długo.

REKLAMA

Czekoladowe ciasto biszkoptowe smarujemy dżemem – cienką warstwą i rozprowadzamy 1/2 porcji masy. Następnie umieszczamy na całej powierzchni herbatniki i smarujemy je dżemem. Wykładamy pozostały krem, wygładzamy go z wierzchu.

Deser ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy kokosem, a potem wkładamy go do chłodziarki na całą noc.

Sprawdź też przepis na ciasto czekoladowe babuni

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA