
Ziemniaki są lubiane przez większość Polaków. Mogą gościć w naszej kuchni pod wieloma postaciami. Często są dodatkiem do kotleta i surówki. Większość domowych kucharzy gotuje warzywa w wodzie z solą i na tym koniec. No bo co jeszcze dodać oprócz soli? Proponujemy inny pachnący składnik. Nada kartoflom głębi smaku, a obiad będzie dużo lepszy. Jeśli masz ochotę poeksperymentować w kuchni, to zamiast soli wrzuć do garnka jeden z poniższych dodatków.
Gotowanie ziemniaków z niecodziennymi dodatkami
Gotowanie ziemniaków z przyprawami takimi jak ziele angielskie czy liście laurowe to dobry pomysł, ale oprócz nich można też wrzucić do wody trochę ziaren kozieradki. Jeśli nie chcesz, żeby pływały w całym garnku, możesz je ukryć w małym zaparzaczu.
Kozieradka nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a szkoda. Małe nasiona są bardzo cenne – również dla zdrowia. Mają szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej i indyjskiej. Kozieradka jest aromatyczna i ma specyficzny smak – lekko słodki i korzenny, podobny do imbiru i cynamonu. Nasionami można wzbogacać sosy, surówki, zupy, mięsa czy gotujące się ziemniaki.
Kartofle lubią też towarzystwo warzyw. Spróbuj wrzucić do garnka kawałek marchewki i gotuj warzywa razem. Finalnie ziemniaki będą smaczniejsze.
Możesz też do garnka wrzucić przyprawy orientalne, np. cynamon w laskach lub goździki
Czytaj też: Szef kuchni dodaje do wody. Brokuł trzyma kolor i jest idealny w smaku