
Jeśli planujesz zrobić mięsny obiad, to pewnie zdecydujesz się na kurczaka. Jest powszechnie używany w kuchni i nie ma w tym nic złego. Ze skrzydełek, piersi, udek czy ćwiartek można wyczarować mnóstwo smacznych potrawy. Dziś odkryjesz kolejną obiecującą recepturę. Łączy w sobie orientalne smaki, co jest zasługą dodanych składników, takich jak sos sojowy, ananas czy kurkuma. Sprawdź przepis na pyszne pałki z kurczaka po hawajsku.
Soczyste i delikatne mięso kurczaka z dodatkiem z charakternego sosu to prawdziwa poezja smaku. Ten specjał możesz podawać z ulubionymi dodatkami, np. sałatką działkowca. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę.
Przepis na kurczaka po hawajsku
Składniki:
» 600 g pałek z kurczaka,
» 1 cebula,
» 1 papryka żółta,
» 200 g śmietanki 30% lub mleczka kokosowego,
» 50 ml soku z ananasa z puszki,
» 200 g ananasów z puszki,
» 2 ząbki czosnku,
» 1/2 łyżeczki kurkumy,
» kilka gałązek natki pietruszki,
» pieprz i sól do smaku,
» pół łyżeczki papryki ostrej mielonej,
» 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
» 1 łyżeczka sosu sojowego,
» olej rzepakowy do smażenia,
» 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można pominąć).
Wykonanie:
Porcje kurczaka posypujemy kurkumą, pieprzem i solą. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i tniemy w kostkę. Cebulę siekamy, a czosnek obieramy i przeciskamy. Ananasa odcedzamy i kroimy w kostkę. Zalewy nie wylewamy – przyda się do sosu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a potem obsmażamy mięso na niezbyt dużym gazie z obu stron, aż się zezłoci. Przekładamy je do naczynia obok.
Na tej samej patelni szklimy cebulę z czosnkiem. Dorzucamy kawałki ananasa i papryki, smażymy następnych kilka minut. Dolewamy sos sojowy i zalewę spod ananasa, dusimy na niewielkim gazie przez dwie minuty.
Zalewamy wszystko kremówką i dodajemy przyprawy do smaku: obie papryki w proszku, pieprz i sól. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez parę minut, aż się nieco zagęści. Jeśli nadal będzie za rzadki, to zagęszczamy go skrobią. Wsypujemy ją do szklanki, zalewamy kapką wody i mieszamy, aby nie było grudek. Potem przekładamy na patelnię, gotujemy sos, prężnie mieszając.
Na dno formy żaroodpornej przelewamy sos (2 łyżki zostawiamy) i umieszczamy porcje mięsa. Na wierzch dajemy warzywa i 2 łyżki sosu. Danie pieczemy w 190°C przed 15 min, aż skórka nabierze złocistego koloru. Potrawę posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy.