
Kluski leniwe są popularne nie tylko w Polsce. Naszym sąsiadom ze wschodu też są dobrze znane i podawane na obiad z rozmaitymi dodatkami. Dziś chcemy ci zaprezentować przepis na ukraińskie kluski leniwe. Składają się z serka śmietankowego, mąki i jajka. Z tych składników robi się ciasto, a potem wałkuje i tnie na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu mogą trafić na talerz i zachwycać podniebienia całej rodziny.
Nie trzeba mieć wieloletniego doświadczenia kulinarnego, żeby przygotować kluski leniwe. To danie wychodzi zawsze i każdemu. Ze składników, które z reguły wszyscy mają w kuchni. Kluczowy tej potrawie jest ser. Najważniejsze, aby miał perfekcyjną konsystencję i był delikatny. Poznaj przepis na haluszki, czyli ukraińskie kluski leniwe.
Zobacz też: Dodaję 200 g do kapuśniaku. Brakuje słów, aby opisać smak
Przepis na haluszki, czyli ukraińskie kluski leniwe
Składniki:
● 3 jajka,
● 500 g twarogu śmietankowego,
● 1 łyżeczka soli (lub więcej),
● 200 g mąki pszennej (typ 500) + trochę do podsypania,
● 50 g rozpuszczonego masła do podania.
Wykonanie:
Twaróg łączymy z mąką na zwartą masę. Jajka energicznie mieszamy trzepaczką i przekładamy do sera wraz z mąką, mieszamy ręką. Jeśli masa będzie zbyt kleista, dodajemy więcej mąki. Z drugiej strony nadmiar mąki sprawi, że ciasto będzie za suche, więc dozujemy ją z umiarem.
Gdy ciasto uzyska idealną konsystencję, wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką i przekrawamy na kilka fragmentów (ok. 4-6). Wszystkie wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Kroimy rulony na drobniejsze kluski, a potem każdą tniemy ukośnie.
Kluski wrzucamy do sporego garnka na osoloną wrzącą wodę. Gotujemy je chwilę, a gdy wypłyną na wierzch, trzymamy je jeszcze dwie minuty. Wykładamy leniwe na talerz – wprost na rozpuszczone masło. Na Ukrainie posypuje się je jeszcze cukrem. Pysznie smakują także w towarzystwie syropu klonowego.
Czytaj też: Ten włoski serek czyni babkę najlepszą na świecie. Przepis to hit!