
Marchewka jest dostępna w sprzedaży przez cały rok. Kosztuje niewiele, a jej zastosowanie w kuchni jest obszerne. Bez niej niektóre surówki czy zupy kompletnie straciłby niepowtarzalność. Marchewka z własnej grządki jest najsmaczniejsza, z czym na pewno zgodzą się działkowcy, którzy już ją sadzili. Jeśli do nich należysz i chciałbyś mieć monumentalne plony, obtocz nasiona w 1 składniku.
Najbardziej wartościowym elementem marchewki jest cześć podziemna, czyli korzeń. To w nim koncentrują się składniki odżywcze, witaminy i błonnik. Jeśli chcesz, żeby warzywo rosło w korzeń, musisz mu zagwarantować intratne warunki, a chodzi głównie o stanowisko i podłoże. Nie zapomnij też o regularnym podlewaniu. Po zasiewie dostarczaj marchewce wodę 2 razy w tygodniu, a potem zwiększ częstotliwość. Korzenie będą rosły większe i nie będą pękać. Marchewkę pielęgnuj. Usuwaj chwasty z jej otoczenia i słabsze siewki, które już wyrosły. Do tego spulchniaj glebę.
Marchew będzie rosła w korzeń. Oto banalny trik na obfite plony
Aby uzyskać gigantyczne korzenie marchewki nie trzeba się zbyt mocno wysilać. Wystarczy, że dokarmisz roślinę sprawdzonym nawozem, a uzyskasz uprawniony efekt. Najważniejsza w całym zabiegu jest norma. Z żadnym ze składników nie możesz przesadzić. Przez nadmierną ilość fosforu korzenie mogą ulec rozwidleniu, a nadmiar azotu sprawi, że warzywo pójdzie w liście (nać), natomiast korzeń pozostanie skromny.
Po dobrą odżywkę do marchewki nie musisz pędzić do centrum ogrodniczego, ponieważ już masz ją w domu. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, że odpady z kuchni są godnymi pochwały użyźniaczami ziemi. Jeden z nich to kawa, a dokładniej – fusy.
Wysusz kilka łyżek fusów, a potem proszek wymieszaj z nasionami marchewki. Gotowe, marchewkę możesz już siać do gruntu w warzywniku. Korzenie będą wielkie i jędrne.
Czytaj też: Seler korzeniowy urośnie wielki jak dynia. Już teraz zrób 1 rzecz