REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPo obłędne wafle sięgnie każdy przy stole. Wyczarujesz je w kilka chwil

Po obłędne wafle sięgnie każdy przy stole. Wyczarujesz je w kilka chwil

wafle przekładane
fot. screen Youtube / Aurora Recepti

Sklepowe wafle kuszą nas wyglądem, ale niekoniecznie ceną. A jeśli zajrzymy w ich skład, możemy doznać szoku. Lepiej więc przygotować deser samemu – w zaciszu własnej kuchni. Domowa wersja jest kilka razy lepsza od gotowca i z pewnością znajdzie wielu amatorów. Osoby, które przetestowały ten przepis, mówią, że wafelki w smaku przypominają słynne batoniki Snickers. Sprawdź recepturę i sam się przekonaj.

REKLAMA

Wafelki na deser? Czemu nie! Są smaczne, przyjemnie chrupią i cieszą podniebienie. Rarytas jest banalny w przygotowaniu. Sam możesz dobrać rodzaj kremu, którym posmarujesz andruty. Możesz skusić się na masę owocową (np. cytrynową, truskawkową), czekoladową, orzechową czy krówkową, a nawet stworzyć przeplatankę i zrobić wafelki z nimi wszystkimi. Wszystko zależy od twoich preferencji i składników, jakie masz w domu. Zachęcamy do przygotowania wariantu z orzechami, kajmakiem i kakao.

Najlepszym przepis na domowe wafle przekładane

Składniki:
» wafle w arkuszach
» 150 g herbatników
» 100 g cukru
» 200 ml mleka
» 1 kostka margaryny
» 30 g kakao
» 200 g mleka w proszku
» 10 cukru waniliowego
» 50 g solonych orzeszków ziemnych
» 1 puszka masy krówkowej

Opis przygotowania:
Zacznij od wlania mleka do garnka i rozpuszczenia w nim kostki margaryny. Dodaj do niego cukier waniliowy i zwykły cukier, gotuj do momentu, aż powstanie spójna masa. Potem odstaw ją do wystygnięcia.

W garnku umieść rozkruszone niemal na pył herbatniki i mleko w proszku, starannie mieszaj do połączenia, a następnie przełóż masę do 3 naczyń (po równo). Pierwszą wzbogać o kakao i zamieszaj, a do kolejnej wrzuć orzechy arachidowe, zamieszaj.

REKLAMA

Rozłóż na blacie wafel i równo rozsmaruj na nim kajmak. Połóż drugi wafel i rozprowadź na nim krem z fistaszkami. Przykryj trzecim andrutem i rozsmaruj na nim kakaowy krem. Umieść kolejny wafel, a na nim biały krem. Znów połóż wafel i na jego powierzchni rozmieść kajmak. Przykryj go andrutem.

Deser zawiń w folię aluminiową/spożywczą i wstaw do chłodziarki na 5 godzin. Później wafle poporcjuj i podawaj, smacznego.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA