
Co zrobić z wodą po gotowaniu jajek? Na pewno jej nie wylewać do zlewu, a tak robi większość z nas. To błąd. Woda jest wartościowym odpadkiem, więc warto ją zatrzymać. Do tej pory nie wszyscy poznali jej zaskakujące zastosowanie, a szkoda. Odkryj je już teraz.
Woda po gotowaniu jajek to skarb. Co zawiera?
Skorupki jajek zawierają wapń, cynk, magnez i inne pierwiastki, które przechodzą do wody. Lądują w płynie za każdym razem, gdy gotujesz jajka na wolno czy twardo. To one sprawiają, że zwykła kranówka jest tak cenna. Jeśli zamierzasz jej użyć, najpierw ją ostudź. Wtedy na pewno nie zaszkodzi kwiatom. Tak, wody z gotowania jajek, możesz używać do podlewania domowej zieleni i nie tylko.
Podobnie można spożytkować skorupki. Już wiesz, że znajdują się w nich pokłady wapnia. Trzeba je wysuszyć, rozdrobnić na proszek, a potem połączyć z glebą. Tydzień, dwa i będą oddawać swoje składniki pokarmowe ziemi. Skorupkami jajek można nawozić na przykład cukinie czy paprocie.
W święta wielkanocne zazwyczaj gotujemy mnóstwo jajek. Dzięki powyższej metodzie wodę z gotowania spożytkujesz w sposób pomysłowy i pożyteczny. Na takiej odżywce skorzystają rośliny doniczkowe i warzywa na grządce. Nic za nią nie zapłacisz, a dasz drugie życie czemuś, co i tak trafiłoby do zlewu czy na śmietnik.
Czytaj też: Ziemniaki kipią podczas gotowania? Zastosuj ten genialny trik