
Olej, który strzela w trakcie smażenia, potrafi irytować. Kilkakroć pryska tak mocno, że boimy się podejść do patelni. Gorący, może poparzyć, a poplamione ciuchy będzie potem trudno doprać. Podobnie zapowiada się czyszczenie kuchenki czy ścian w kuchni. Spraw, by tłuszcz nie pryskał. Koniecznie zastosuj ten trik przed smażeniem.
Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia potraw?
Patelnia, garnek czy inne naczynie, w którym rozgrzewasz np. olej rzepakowy, musi być zupełnie suche. Dopilnuj tego na chwilę przed smażeniem, przecierając je np. ręcznikiem papierowym. W przeciwnym wypadku tłuszcz będzie roznosił się na wszystkie strony, brudząc blat, czajnik, kuchenne przybory i inne pobliskie sprzęty. Dodatkowo osusz produkty, które zaraz umieścisz na patelni. Mokre jarzyny, filety rybne czy piersi kurczaka sprawią, że tłuszcz pod nimi będzie strzelać z dużą siłą.
Zobacz także: To można pić zamiast kawy. Daje niezłego kopa
Inne patenty na pryskający tłuszcz
Mąka ziemniaczana pomoże ci rozwiązać problem ze strzelającym olejem. Wystarczy posypać nią patelnię (szczypta wystarczy) przed smażeniem i tyle. Zamiast mąki można użyć soli spożywczej. Trzeba rozprowadzić ją po powierzchni i krótko podgrzać. Efekt też będzie zadowalający.
Jeśli zamierzasz smażyć pączki, to do tłuszczu dodaj niewielką ilość roztopionego kwasku cytrynowego. Dzięki temu nic nie będzie pryskać w czasie obróbki cieplnej.
Polecamy: W domu śmierdzi spalenizną? Ten produkt „wchłonie” ją w 5 minut