REKLAMA
ShareInfo.plPoradyCałe życie źle smażyłeś kiełbasę na grillu. Ten błąd to totalna katastrofa

Całe życie źle smażyłeś kiełbasę na grillu. Ten błąd to totalna katastrofa

grill
Unsplash

Majówka bez grillowanej kiełbasy? Nie ma szans, to must-have każdej majówki. Choć smażenie kiełbasy wydaje się wręcz banalne, łatwo jest popełnić kilka katastrofalnych błędów, które psują smak, konsystencję, a nawet zdrowie. Na co warto uważać?

REKLAMA

Większość osób smaży kiełbasę na grillu w typowy sposób, czyli najpierw wyjmujemy z lodówki, nacinamy lub nakłuwamy i kładziemy na ruszt. Okazuje się, że podczas tych prostych czynności popełniamy błędy, a zwłaszcza jeden, który sprawia, że cały smak kiełbasy legnie w gruzach…Co robimy źle? Podpowiadamy.

Na co uważać podczas smażenia kiełbasy na grillu? Nie popełniaj tych błędów

Grillowanie na zbyt dużym ogniu – wielki płomień szybko przypala kiełbasę z zewnątrz, zostawiając ją surową w środku. Lepiej poczekać, aż węgiel się dobrze rozżarzy, a ogień zgaśnie. Idealna kiełbasa piecze się nad żarem, nie ogniem!

Nakłuwanie kiełbasy to bardzo częsty błąd. Większość uważa, że nakłucie przyspieszy pieczenie. Niestety jest odwrotnie – z kiełbasy wycieka cały tłuszcz i aromatyczne soki. Efektem będzie sucha, twarda kiełbasa bez smaku.

Spalona skórka – czarna, zwęglona skórka nie jest kwestią samego smaku, ale przede wszystkim może zawierać rakotwórcze substancje (takie jak akrylamid czy WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Ściągaj kiełbasę z rusztu zanim skórka zrobi się czarna! Powinna być złocista i chrupiąca.

REKLAMA

O tym błędzie mało kto wie i zdaje sobie sprawę – nie kładź kiełbasy prosto z lodówki na grill! To totalna katastrofa. Zimna kiełbasa musi dłużej się grillować, żeby się dobrze ugrzać i usmażyć wewnątrz. Często wtedy z wierzchu się przypala, a w środku jest zimna i niedosmażona. Wystarczy wyjąć ją z lodówki 20–30 minut przed grillowaniem i dopiero kłaść na ruszt.

Smażenie kiełbasy to nie sztuka dla wybranych. Jednak warto pamiętać o kilku prostych zasadach, a różnica będzie kolosalna. Zadbaj o dobry żar, nie nakłuwaj kiełbasy, obracaj ją regularnie i wybieraj tylko te dobrej jakości.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA